/ Борислав Курдов
Работници излязоха на протест в Търговище
101072
Работници излязоха на протест в Търговище
  • Работници излязоха на протест в Търговище
Неизплатени заплати изкараха работници от фирма „Зенон” на протест в центъра на Търговище.

Макар и неофициално, без необходимите разрешения и уведомления, повече от 50 души се събраха, за да изразят недоволството си от случващото се в предприятието. Според хората, то закрива дейността си, а вече са подписали и предизвестия за освобождаване.

Работници излязоха на протест в Търговище
Борислав Курдов

Представители на работниците са сигнализирали местната структура на Инспекцията по труда за нередностите и по-конкретно за неполучените в срок трудови възнаграждения.
Директорът на Инспекцията по труда Галина Градинарова обобщи пред медиите въпросния казус.

По нейни думи, става въпрос за това, че „работниците се жалват, че не им е изплатена последната заплата и на някои от служителите, освободени в предходни месеци, не са им изплатени бонуси и ваучери за храна.

И бонусите, и ваучерите за храна са право на работодателя, но те не са задължителен елемент в трудовия договор. Тези пари са били договорени и следва да бъдат потърсени по съдебен ред.

Има забавяне на последната заплата, която е за месец февруари, която пък се дължи през март. Според трудовите договори, които ние сме видели, договорен е бил срок до 15-то число на следващия месец. Тоест считано от 15 март работодателят е в забава с изплащането на трудовите възнаграждения на работниците.”

Градинарова слезе при протестиращите и пред тях опита да обясни ситуацията. След постъпилия в Инспекцията сигнал, контролиращият орган е извършил проверки, в следствие на които ще издаде предписания и ще състави актове за забавянето на заплатите.

С връчените им предизвестия, те биха могли да се регистрират в Бюрата по труда по населени места и да получават обезщетения за безработица, както и да започнат да си търсят нова работа, коментира още тя.

„Зенон БГ“ ООД работи като подизпълнител на фирма „Язаки България“ от 2009 г. и произвежда кабелни инсталации за автомобили „Рено“. След закриването на дружеството ще бъдат освободени около 380 работници.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари