/ СИДП
60 деца от три летни школи в Шумен се включиха в урока „Лято без пожари“ организиран от Североизточното държавно предприятие, ПП „Шуменско плато“ и РДПБЗН-Шумен.

Продължават часовете по горска педагогика

В рамките на два часа малчуганите учиха и играха в три отделни центъра, в които занятията водиха пожарникари, служители на парка и горски. Целта на урока е децата да разберат, че пожарите в гората са опасни и при тях умират не само дърветата, но и много растения и животни, като огънят често застрашава и населените места в близост до горски територии.

Ученици от първи и втори клас участваха в уроци по Горска педагогика

Екипът на РДПБЗН-Шумен обясни на децата, че е важно да не се допускат пожари в гората, защото се разпространяват много бързо когато тревата е суха и са застрашени всички животни и птици. Огнеборците показаха на малчуганите как се действа по време на пожар и защо бързината и съобразителността са важни в кризисни ситуации.

Малките ученици решиха, че един ден и те ще помагат на хората и ще бъдат като най-смелите хора на света-пожарникарите.

урок
СИДП

Във вторият център горски от ДГС-Шумен и ДГС-Паламара разказаха на децата за пожарите през последната година и колко много време отнема създаването на нова гора. Тук малчуганите имаха възможност да гасят истински огън с пожарната на стопанството и гръбни пръскачки.

Горските обясниха на децата, че за да загасне напълно един огън е нужно много време, а ако пожара е в планинска местност то водата се носи на гръб. Така всеки пълни и носи вода по няколко пъти докато огнената стихия бъде потушена.

60 деца от три летни школи в Шумен се включиха в урока Лято без пожари
СИДП

В третата база служители на ПП „Шуменско плато“ запознаха малките ученици и с полезната страна на огъня. Показано им беше как се прави огън, който не застрашава гората и хората, научиха учиха как да подредят правилно дърва за огън и как да го изгасят напълно преди да си тръгнат от пикник. Голямата изненада за малчуганите беше, че всеки имаше възможност да си приготви сам маршмелоу.

Според децата, това е най-вкусната храна, която са опитвали някога. Всички единодушно решиха, че ще следващият път, когато излязат с родителите си на пикник, задължително ще следят дали се спазват правилата за огън в гората.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари