Даряват книги на българския културен център в град Херсон
Даряват книги на българския културен център в град Херсон / Дарик-Шумен

Методическа литература за изучаване на български език и художествена литература ще бъде дарена на българския културен център в град Херсон. Това заявиха кметът Красимир Костов и председателя на Общинския съвет проф. Георги Колев, които се завърнаха от тридневно посещение в украинския град. Книгите, вероятно ще бъдат изпратени до един месец.

„Последните няколко години ние възстановихме отношенията между Шумен и Херсон и се надявам, че в следващите години ще потърсим възстановяване на контакти между отделни творчески групи от двата града", добави още кметът Костов. Сред следващите акценти на взаимодействията между градовете той отбеляза контактите с бизнес-представители.

„Град Херсон е с население около 450 000 души, с бързо развиваща се икономика. При посещението там водихме разговори за възможностите за инвестиции в България и в Шумен", отбеляза още Костов.

В Херсон има микрорайон с население около 30 000 души, който се казва „Шумен", в града има организация на живеещите там българи, а в едно от училищата има и български паралелки. Ръководството на 55-то училище в местния кв."Шумен" в Херсон е поискало да си сътрудничи с училище от нашия град, заяви проф. Колев.

Вероятно делегация от Херсон ще върне визитата и ще посети Шумен за 3-ти март или в деня на Шумен 11 май.