Да пазим децата на пътя призовават от Пътна полиция-Търговище
Да пазим децата на пътя призовават от Пътна полиция-Търговище / netinfo
Всяка сутрин на ключови места около училищата в Търговище полицаи следят с каква скорост преминават автомобилите. Тече традиционната полицейска акция “Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”. Тя е част от мерките, които “Пътна полиция” предвижда, за да се ограничат предпоставките за пътни злополуки с ученици.

Статистиката показва, че особено застрашени са първокласниците и децата до 14 години, когато отиват и се връщат от училище. Основните причини за злополуките са внезапно и неправилно пресичане, както и несъобразената скорост на водачите.През изминалата 2007 година на територията на търговищки регион са станали общо 8 произшествия с участието на деца и ученици. Ранените са 12, убити няма. През настоящата 2008 година има 3 пътни инцидента с трима ранени ученика.

По време на акцията, която ще продължи до края на месеца, ще се осигури засилен полицейски контрол в училищните райони най-вече в часовете, когато децата отиват и се връщат от училищата.

Предвижда се още регулиране на движението на моторните превозни средства и пешеходците, за да се осигури безопасно пресичане на децата и техните придружители; патрулиране на полицейските служители, които ще извеждат от пътните платна децата, които пресичат неправилно и ще им обясняват правилата на движение.