Да не се консумира водата от яз. Тича препоръчват от РИОКОЗ
Да не се консумира водата от яз. Тича препоръчват от РИОКОЗ / Dariknews
Да не се консумира водата от яз. "Тича" препоръчват от РИОКОЗ
26176
Да не се консумира водата от яз. "Тича" препоръчват от РИОКОЗ
  • Да не се консумира водата от яз. "Тича" препоръчват от РИОКОЗ

Да не се консумира водата в население места, които ползват за питейно водоснабдяване я."Тича", съветват от РИОКОЗ - Шумен. Това са градовете Шумен и В. Преслав, кв. „Макак", както и селата П. Волов, Белокопитово и Дибич.

Взетите контролни проби от определени пунктове на Шумен, както и от местните водоизточници сочат, че мътността на водата е в диапазона от 11.0 мг./л. и над 15.0 мг./л. По останалите изследвани химични показатели не се наблюдава отклонение от нормативните изисквания.

По химични показатели на хигиенните норми не отговаря водата от  чешмата  по пътя за с. Лозево, до КЕЧ и тази в началото на кв. „Дивдядово". Само по показател нитрати не отговарят чешмата на ул. "Янко Сакъзов" и до бившата ТПК "Пчела". Водата от тези чешми не е подходяща за консумация от малки деца.

Отклонения по изследваните показатели няма във водата от чешмата до ресторант "Боровец", по пътя за паметник 1300 , в кв. "Б. Българанов" - до Бабешки мост.

Качествата на водата от местните водоизточници  зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция), информират още от РИОКОЗ. От инспекцията препоръчват водата от тези водоизточници да се ползва след преваряване.

Подробности чуйте от интервюто с д-р Гергана Чанкова, директор на дирекция "Здравен контрол" в РИОКОЗ