Крепост на българщината
Крепост на българщината / dariknews.bg
Български владетели посрещат всички гости, дошли в Крепостта на Кирилицата в Плиска. Тя е дело на Карен Алексанян, който преди две години създаде Двора на Кирилицата. Сега редом до него се изправя и 10 метра високата твърдина, построена от камък.

ВСИЧКИ СНИМКИ ТУК

Целта е да изглежда автентична и вековна, а начинанието отнело почти година. За толкова време се справили и майсторите, начело с Борис Борисов, които създавали фигурите на хановете Кубрат, Аспарух, Тервел, Омуртаг.

Крепост на българщината
dariknews.bg


Те са разположени в отделно помещение, носещо наименованието Зала "Българска слава", на втория етаж на крепостта. На първото ниво в нея е Зала "Създаване школа на Кирилицата в Плиска". Там тримата просветители Климент, Наум и Ангеларий превеждат и преписват на кирилица Божието слово. Наоколо им са дърворезбите на Дарин Божков, пресъздаващи всяка отделна буква от славянското писмо. 

Крепост на българщината
dariknews.bg


В двора на Крепостта вече са разположени 14 писатели от десет държави на Кирилския свят- България, Русия, Украйна, Монголия, Молдова, Сърбия, Македония, Беларус, Румъния, Казахстан .

Предвидени са и 80 постамента, на които да бъдат увековечени още творци.

Крепост на българщината
dariknews.bg