Бъдещето на конния спорт в Шумен е под въпрос
Бъдещето на конния спорт в Шумен е под въпрос / netinfo

„Бъдещето на конния спорт в Шумен е под въпрос", това заяви по време на пресконференция днес Красимир Сребров от Клуб по конен спорт „Кабиюк" - Шумен. Клубът е изправен пред сериозен проблем, касаещ материалната база и по-точно 28 бокса, които се ползват от клуба, но са собственост на Държавно предприятие „Кабиюк" - село Коньовец.

Проблемът е възникнал, след като на търг, в края на месец май, частна фирма е спечелила правото да ползва конюшните за период от 1 година. Частната фирма е организатор на тримесечни състезания, които ще стартират на 14 юни в Шумен. През това време в боксовете ще бъдат настанени конете на участниците в състезанието. „Възниква въпроса, къде ще бъдат настанени нашите коне, които в момента се помещават в боксовете", обясни Сребров. По думите му, този проблем поставя и пред невъзможност провеждането на тренировъчните процеси по време на редовния състезателен сезон, който е в разгара си. В момента се чакат уведомителните писма, с които ще стане ясно в какъв срок конете на шуменския клуб трябва да освободят боксовете.

 

 

"За нас най-лошо беше неморалното отношение на директора на конезавода Пламен Петков", каза още Сребров. По думите му, няма къде да бъдат прибрани конете, фуражите и оборудването към тях. Застрашени са работните места на 10 души. „След десет дена за този спорт в Шумен се слага черен кръст", заяви още той. Според него начина, по който е проведен търгът е нечестен. Той изрази съмнение, как частната фирма знаеше предложената цената от всички представителите на шуменския клуб. „Това е едно от притесненията ни", допълни той.

Клубът ще обжалва начинът, по който е проведен търга пред Административен съд - Шумен.

„Ситуацията е тревожна за шуменския конен спорт", зави председателят на клуба Димитър Александров. Той посочи и колко важен за Шумен е конният спорт.

Поради това, че се водят две дела за изясняване на собствеността на конюшните, нито община Шумен, нито областна администрация може да вземе отношение по проблема, стана ясно още по време на пресконференцията.

Тази сутрин областният управител на Шумен Тодор Тодоров е провел среща с изпълнителния директор държавното предприятие Пламен Петков, съобщиха за Дарик от пресцентъра на общината. По време на срещата е бил дискутиран въпроса с проведените търгове. Все още няма издадени заповеди, одобрени от Министъра на земеделието и храните, за определяне на спечелилите търга, обясни изпълнителният директор. Г-н Петков каза още, че проведените процедури за отдаване под наем на помещенията за отглеждане на коне са съобразени с нормативните изисквания.

По време на срещата с областния управител, се взе решение да бъдат защитени интересите и на конния спорт в град Шумен. Изпълнителният директор на ДП "Кабиюк" отправи покана към ръководствата на спортните клубове по конен спорт да бъдат проведени разговори, както и да предоставят пълен списък на конете, активно участващи в спортния календар. След уточняване на бройката спортни коне, ще бъде намерен вариант за решаване на възникналия проблем и предоставяне на помещения за отглеждане на конете.