Бурни дебати за МВЕЦ Моста
Бурни дебати за МВЕЦ Моста / снимка: www.vodno-stroitelstvo.com

"Интересува ни най-вече да бъде осигурена питейна вода за хората, а не толкова кой и защо иска да строи малка водноелектрическа централа (МВЕЦ)) на язовир „Тича”, това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Любка Качакова по време на дискусия за строежа на МВЕЦ „Моста”, която се проведе в 363 зала на общината. На нея присъстваха областният управител Тодор Тодоров, кметът на Шумен Красимир Костов, управителите на „Напоителни системи” и ВиК, авторите на проекта за строежа на централата, както и граждани и журналисти. На срещата бе и шуменският депутат от „Атака” д-р Илиян Илиев.

По време на дискусията Красимир Костов заяви, че според него, балансът на водоема трябва да бъде актуализиран. Предназначението на язовир „Тича” трябва да се промени и той трябва да бъде ползван само за водоснабдяване, каза Костов. Той подчерта, че вероятността да бъдат засегнати интересите на около 200 000 души не може да бъде пренебрегвана, както и това, че съществуват притеснения на експертите за евентуално нарушаване на водния баланс, ако заработи МВЕЦ на язовир "Тича". Красимир Костов попита защо МВЕЦ не е бил построен още по времето, когато е изграден язовира.

Атанас Паунов, водещ на проекта за ВЕЦ-а, поясни пред присъстващите в залата, че трябва да не се пренебрегва факта, че става дума за мини ВЕЦ, а не за ВЕЦ. По думите му, централата ще ползва свободните водни ресурси, а когато няма вода, тя няма да работи. "Проектът за изграждането може да бъде видян по всяко време" - каза още Паунов.

Според Георги Евстатиев, който е проектант на МВЕЦ „Моста”, при строежа на язовирната стена е било предвидено на него да се строи мини водноелектрическа централа. Гражданите поискаха той да покаже проекта за централата, но Георги Евстатиев им отговори, че това не е предмет на дискусията, което предизвика бурна реакция сред повечето от присъстващите.

Около 30-тина представители на ромската общност, които присъстваха на срещата, подкрепиха изграждането на МВЕЦ, с аргумента, че инвестицията е важна за региона.

В зала 363 на общината против изграждането на МВЕЦ "Моста" се обяви бившият управител на ВиК-Шумен, а омбудсманът на Шумен Христо Христов попита: "Чии интереси се защитават в случая, на гражданите или на частните инвеститори?"

По време на днешния форум стана ясно, че воден баланс на язовир "Тича" за последно е правен през 2005г. В момента в него има около 203 млн. куб. метра вода. През 1972 г. обемът му е бил 312 млн. куб. м., но сега се борави с около 280 млн. от тях. 

Дискусията, провела се днес, бе организирана от вестник "Стандарт".