капачки за бъдеще
капачки за бъдеще / БГНЕС, архив
Нов кувьоз получи болницата в Омуртаг от кампанията "Капачки за бъдеще". Екипът на акушеро-гинекологичното отделение е приел съвременната апаратура през почивните дни, съобщи за БТА началникът на отделението д-р Иван Иванов.

"Това е една изключително необходима и много полезна придобивка", коментира Иванов. По думите му модерната техника ще е полезна за новородените и недоносени бебета, но и за медицинските специалисти и акушерите. До сега в отделението са разполагали с два кувьоза - единият транспортен, а другия се е ползвал от акушерите и неонатолозите. Той е в здравното заведение вече повече от 30 години - морално остарял и амортизиран, но в употреба - заради липсата на друг.

Д-р Иванов каза още, че нуждата от подобна техника е осезателна - през 2018 г. в отделението са родени 18 недоносени деца, през тази са вече 19. "За съжаление, при нас раждат жени от социално-слаби семейства, чиято бременност протича в лоши битови условия. Това е и една от причините да се раждат недоносени бебета, друг е въпросът и когато се появят и медицински показатели", коментира специалистът.

Жени от Омуртагско и съседните Котел, Елена и Велики Преслав раждат тук, тъй като общинската болница се оказва най-близката им чисто териториално. За новородените и за родилките се грижи екип от петима акушер-гинеколози, двама неонатолози и акушерски и медицински персонал.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
БТА