Албена Стоянова вече 6-та година създава ръчно изработени мартеници в Шумен
Албена Стоянова вече 6-та година създава ръчно изработени мартеници в Шумен / dariknews.bg
Класически цветове - бяло и червено, класически герои - Пижо и Пенда. Дотук добре, но идва един въпрос - коя фигурка е бяла и коя е червена?

Според Марин Кунев червената фигурка трябва да е Пенда, а бялата - Пижо. По началото червеният цвят е символ на женското начало, не че бялото е кой знае колко мъжко, размишлява той.

пижо и пенда
dariknews.bg

Пижо трябва да е бял, защото червеният цвят сякаш отива повече на жена, смята Христина Коларова, но допуска и обратното, тъй като булките носят бяло.

пижо и пенда
dariknews.bg

Няма значение кое какъв цвят е, Пижо и Пенда си съществуват без ние това да сме го решавали, смята Александър Бакалов. 

пижо и пенда
dariknews.bg

Пижо по-скоро трябва да е червен, защото това е цветът на сърцето и кръвта и мъжката страна е по-силна. Женската страна в българския обичай е свързан с булката, казва Мариела Василева, която продава мартеници.

пижо и пенда
dariknews.bg

Ролята на символите разкрива етнологът д-р Ивелина Ефтимова

Пижо трябва да е бял, а Пенда - червена. Обяснението идва от цветовата символика. Червеният цвят като цвят на кръвта е характерен за женското начало.  Той е с предпазваща функция и е задължително да участва в един амулет - какъвто е мартеницата.

Бялото е цвят на чистотата, на съвършенството, той е божествен цвят и мъжки, обяснява експертът. 

Ивелина Ефтимова
dariknews.bg

Д-р Ивелина Ефтимова посочва, че приемането на бялото като символ на чистотата и на булката, съответно като Пенда, е по-съвременно възприятие. 

Забравяме, че в традиционния вариант на булката тя е забулена в чисто червено було, най-често мъжкият пояс, пояснява тя.

Етнологът обясни и че Пижо и Пенда са имената Петър и Пена, но в шопски вариант. Традиционната за Западна България мъжка носия е белодрешна и затова е естествено Пижо да бъде именно в бял цвят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари