Държавен архив Шумен
Държавен архив Шумен / netinfo
Държавен архив-Шумен отбелязва Деня на българските архиви. От 10 часа до 16 часа всеки желаещ може да посети институцията и да се запознае с нея. Предвидена е и изложба с документи, дарени през тази година.

Държавен архив – Шумен е отдел в дирекция “Регионален държавен архив" – Варна. Осъществява подбора, комплектуването, регистрирането, обработването, съхраняването и предоставянето за използване на определените за постоянно запазване документи на областната администрация, на общините на територията на Шуменска област, на териториалните структури на държавните органи и на други държавни и общински институции, организации и значими личности от местно значение, както и научно-методическото ръководство и контрол на организацията на работата с документите в деловодствата и учрежденските архиви, тяхното опазване и използване.

Архивът е създаден през 1952 г. като отдел на Окръжно управление на МВР-Шумен. От 1961 г. е на административно подчинение на Окръжен народен съвет-Шумен, от 1988 г. е в структурата на Община –Шумен. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при МС. От 1978 г. получава статут на дирекция, а през 2010 г. е преструктуриран в отдел.

Към архива функционират читалня и библиотека. В научно-справочната библиотека са заведени 2281 тома специализирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници и периодични издания.

От 1987 г. архивът се помещава в сграда – паметник на културата с местно значение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.