Ако влезе в затвора Христо Сечински щял да се самоубие, прокуратурата поиска присъда от 30 години
Ако влезе в затвора Христо Сечински щял да се самоубие, прокуратурата поиска присъда от 30 години / снимки: Дарик-Шумен

30-години затвор поиска окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова за Христо Сечински-Кобрата. Той е обвиняем по делото за убийството на 11-годишния Присиян Иванов. Процесът започна днес в Шуменския окръжен съд, като се гледа по съкратената процедура, поради пълните самопризнания на Сечински.

Прокурор Петрова, която е и обвинител по процеса заяви, че престъплението - убийство на малолетно дете е извършено по особено жесток начин. Според нея подсъдимия е с висока степен на обществена опасност и може да извърши и друго престъпление, ако е на свобода.

В съдебната зала Сечински заяви, че съжалява за случилото се и не е искал да стане така. Той призова магистрстите да определят да изтърпи наложеното му наказание в психиатрична клиника, а не в затвора. „Няма да издържа в затвора и ще се самоубия", заяви Кобрата. Той разказа и за тежкото си детство, как е бит от баща си с колан и изнасилван в дом във Варна, след което опитал да се самоубие.

Защитникът му - адвокат Красимира Донева поиска минималния размер присъда, предвиждан по съкратеното производство, а именно 20 години лишаване от свобода. По думите й, Сечинки страда от психиатрично заболяване и бързо изпада в състояние на афект, допълни също, че той е с чисто съдебно минало.

Майката на убитото момче Стефка Стефанова поиска да зададе няколко въпроса на подсъдимия, но магистратите не позволиха това. Пред журналисти тя заяви, че не вярва на Сечински. „Всичко това, според мен е било много сериозно замислено и много точно изпълнено, за мен това е един социопат, той е напълно адекватен и съзнава всичко, което върши. Дали ще се самоубие - не ми пука, през цялото време ми се иска със зъби да му разкъсам врата", каза през сълзи майката на убития Присиян. Тя предяви и граждански иск по делото за нанесени й нематериални щети, като поиска обезщетение от 100 000 лв.

Съдът ще произнесе присъдата за Христо Сечински днес в 16 ч.

11-годишният Присиян Иванов бе убит по особено жесток начин на 4 септември 2011 г. Убиецът - Христо Сечински нанесъл 17 удара с нож в тялото на детето. Причина за тежкото престъпление вероятно е станала небрежна реплика на Присиян, относно половия член на Сечински. На сутринта след убийството, станало в недостроена сграда в центъра на Шумен, той се върнал на мястото на престъплението и опитал да заличи следите си - изгорил чантичката на детето, в която се намирал мобилният му телефон. Огънят обгорил и част от трупа на Присиян.