Агенцията по храните в Търговище конфискува 20 агнета и 11 ярета
Агенцията по храните в Търговище конфискува 20 агнета и 11 ярета / Dariknews.bg, архив

20 агнета и 11 ярета, които са били превозвани без надлежни документи бяха конфискувани от Областната дирекция по храните в Търговище. Това потвърди пред Дарик директорът д-р Анелия Цонева.
По време на съвместната с МВР проверка, служителите се натъкнали на животните, които са били без ушни марки, както са нямали и ветеринарно-медицинско свидетелство, което да удостоверява произхода и здравословното им състояние.
Извършената проверка е в резултат на съвместните действия на Българската агенция за безопасност на храните и Министерството на вътрешните работи, които целят спазване на действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина, каза още д-р Цонева. Според нея целта на продължаващите проверки е недопускане на нерегламентирано придвижване на животни и предотвратяване на разпространението на заразни болести в страната.
На превозвача, у когото са били намерени животните, е съставен акт за административно нарушение. Агнетата и яретата са конфискувани и са насочени към екарисаж.