Администрацията предлага увеличение на някои данъци
Администрацията предлага увеличение на някои данъци / снимка: Дарик-Шумен

Увеличение на част от местните данъци предвижда докладна записка на кмета на Шумен Красимир Костов, която ще бъде обсъдена на предстоящите заседания на постоянните комисии и ан сесията на общинския съвет. Предложението за повишаване на налозите е с до 25% във връзка с диапазона предвиден в закона за Местните данъци и такси, заяви за Дарик Дияна Стефанова - началник отдел „Местни данъци и такса битови отпадъци" към община Шумен. Тя добави, че за всяко конкретно превозно средство процентът, с който ще бъде увеличен налогът е различен.

Промени се предвиждат в налога за превозните средства. В момента за леките автомобили с мощност на двигателя до 37 киловата плащат по 0,34 лв. за киловат, предлага се цената да стане 0,51 лв. С 20 ст. ще се увеличи налога за автомобили до 55 киловата и ще достигне 0,60 ст. за киловат. Собствениците на коли с мощност до 74 киловата ще плащат по 81 ст., а не по 65 ст. колкото през последните 2 години. За автомобили с мощност на двигателя до 110 киловата се предвижда увеличение само с 5 ст., така налогът на киловат ще бъде 1,65 лв.

В докладната се предлага още да бъде увеличен и данъкът за безвъзмездно придобиване на имущество. Според предложението на администрацията от 2,5 промилът за този налог ще достигне 2,8.