/ dariknews.bg
Точно осем месеца след тържественото полагане на първа копка на новата отсечка от магистрала "Хемус" между шуменското село Белокопитово и търговищкото Буховци, по трасето все още не се работи.

180 дка ниви затрудняват строежа на ''Хемус'', Борисов със специално посещение (СНИМКИ)

Причината - забавяне на процедурите за отчуждаване на частни земи и заведени множество дела от недоволни от определените размери на обезщетенията собственици.

Старт на строителните дейности на новата отсечка от магистралата бе даден на 16 август 2018 г., като на церемонията присъства и премиера Бойко Борисов. Трасето с дължина 16,5 километра трябва да бъде завършено през 2021 г., а стойността е 120 милиона лева, осигурени от държавния бюджет.

Към момента обаче по отсечката няма положен и сантиметър асфалт. От Агенция пътна инфраструктура обясниха, че за отчуждаване подлежат общо 540 дка земя, като към момента по жалби на собственици, недоволни от определения размер на обезщетенията са заведени около 25 съдебни дела.

Стопаните се оплакват от ниските обезщетения
dariknews.bg

Три ниви на шуменеца Христо Христов трябва да бъдат отчуждени, в района на с. Буховци. Мъжът обаче обжалва процедурата пред съда недоволен от предложеното обезщетение.

„Тези ниви ги осакатяват, като в едната ми оставят малко под 2 декара, залепнала до магистралата, какво ще я правя тази нива, от другата от ми оставят 2,11 декара и от следващата ми оставят 5,9 декара.

Реално обезщетението което ми се предлагат е 552,56 лв., което мен и семейството ми не ни устройва. Това си е пладнешки грабеж, при положение, че тук един декар земя, трета категория се продава за поне 1 200 лева“, категоричен е Христов.

Той е завел дело, което се гледа от Върховен административен съд, а следващото заседание е насрочено за месец септември. Стойността на обезщетението се определя чрез  оценка от вещо лице, което взема под внимание категорията на земята и стойността на сделките за продажба, по документи, в този район, сключени в рамките на една година.

От Областна администрация-Шумен обясниха, че само на територията на областта са засегнати 214 имота. „Ако погледнете регистъра по вписванията, там цената за сделка е приблизително 300-400 лева на декар, това е по документи когато е извършена покупко-продажба на имоти.

Тази пазарна цена се определя от вещо лице и тя е основата на която се определя, какво трябва да бъде обезщетението, тоест вписвайки, според мен си мисля по-ниска цена от колкото е реалната няма как вещото лице да определи по-високо обезщетение“, пояснява областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Стопаните се оплакват от ниските обезщетения
dariknews.bg

По думите му, за строителството на аутобана е направено всичко необходимо - осигурено е финансиране, избран е изпълнител, има подготвен проект, но забавената процедура по отчуждаване е основна причина за това строеж още да не е започнал.

Професор Желев допълни, че част от заведените жалби са отхвърлени от съда, други са с присъдено увеличение на обезщетението, но в малък размер. 

От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че през следващия месец ще започне строителство по вече отчуждените земи, а за останалите ще се чака приключване на делата и решение на съда.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.