5000 за по-красив дом дава ЕС
5000 за по-красив дом дава ЕС / DarikNews.bg, архив
5000 за по-красив дом дава ЕС
53173
5000 за по-красив дом дава ЕС
  • 5000 за по-красив дом дава ЕС

До 50% безвъзмездно финансиране на одобрените сгради предлага проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие". Условията за кандидатстване представиха във вторник пред журналисти експертите от Областния информационен център в Търговище.  

„Това е една чудесна възможност да загърбим сивотата на българската къща, тя да стане по-цветна и уютна, а и да удължим живота й. Енергийното обновяване  дава шанс и да икономисаме пари за отопление. Според изчисления, сметките могат да се снижат до 50 %.", каза управителят на Областния информационен център в Търговище Милчо Тонев по време на срещата.
По проекта могат да се реновират сгради проектирани преди април 1999 г. Те трябва да са минимум на 3 етажа, с поне 6 апартамента. Освен това постройката трябва да бъде конструктивно устойчива, като няма значение дали е панел или монолит. За финансиране обаче могат да кандидатстват единствено сдружения на собственици, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост в съответната общинска администрация и в регистър БУЛСТАТ, като е необходимо съгласието на собствениците на жилища, представляващи поне 67 процента идеални части от общите части.

Експертите на Областния информационен център обясниха, че проекта се очаква да стартира на 1 юли, а Търговище е един от 36-те града, включени в него. Продължителността му е 3 години - до 2015 г. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 млн. лв.

Отпуснатите средства могат да се използват за подмяна на дограма, изолация на фасада или покрив, ремонт, модернизация или подмяна на локални отоплителни системи и изграждане на слънчеви системи. Предвидени са също дейности и в общите части на блока - освежаване, ремонт или подмяна на отоплителна или охладителна инсталация, на електроинсталацията, поставяне на енергоспестяващо осветление, газифициране на сградата при наличие на изградена газопроводна мрежа.

Според изчисленията на Фонда за жилищно обновяване, общите разходи на средно голям апартамент излизат около 10 хил. лв. Половината се поемат от държавата, а другата половина са ангажимент на собственика. Ако той няма лични средства, може да изтегли нисколихвен кредит от определена банка.