35 акта на билкозаготвители състави РИОСВ - Шумен
35 акта на билкозаготвители състави РИОСВ - Шумен / netinfo

35 акта на билкозаготвители състави РИОСВ-Шумен за нарушения на Закона за лечебните растения. Констатирани са нередности, свързани с отчитането на извършваната дейност, данните за която трябваше да бъдат предоставени в инспекцията до 31 януари. През 2007 година в Шуменска и Търговищка област действаха 154 пункта.

Според заповед на министър Джевдет Чакъров, през 2008 г. РИОСВ- Шумен получи нулева квота за бране на билки под специален режим. По този начин се дава възможност за естествено възобновяване на запасите от лечебни растения на територията на Шуменска и Търговищка област. Заповедта се отнася само за билките под специален режим, няма забрани за събиране на традиционните за региона на билки като липов цвят, шипка, глог и мащерка.

Всяка година със заповед на Министъра на околната среда и водите се определят допустимите за събиране количества лечебни растения под специален режим. Това решение се взима, след като се прецени какви са съществуващите запасите за добив, какви са отпусканите през годините квоти и как са реализирани тези количества.Нулеви квоти за 2008 година има и за други региони като например Добрич, Кърджали и Хасково.

Тази година на територията на цялата страна е забранено брането на билките момина сълза, бял риган, мечо грозде, бял оман, исландски лишей, пирински чай, бенедиктински трън, волски език, пролетен горицвет, валериана, залист бодлив и други. Това е регламентирано със заповедта на министър Джевдет Чакъров.