25 години затвор за убиеца на Грациела от Търговище
25 години затвор за убиеца на Грациела от Търговище / DarikNews.bg, архив
25 години затвор за убиеца на Грациела от Търговище
48456
25 години затвор за убиеца на Грациела от Търговище
  • 25 години затвор за убиеца на Грациела от Търговище

20-годишният Румен Димитров от Търговище бе признат за виновен и осъден на 25 години затвор при строг режим за убийството на Грациела Пламенова. Присъдата бе произнесена днес от състав на окръжния съд в Търговище. Според магистратите, убийството е било извършено с цел да бъде прикрита кражба. Съдиите смятат, че убийството е било извършено по особено жесток начин.

Съдът постанови Румен Димитров да плати 300 000 лв. кръвнина на родителите на Грациела, както и 1 800 лева разходи по делото.

Грациела бе умъртвена в дома си в края на септември тази година. Убиецът и жертвата й се познавали от дълго време. Момичето работело в Англия, откъдето си спестила малка сума пари. При едно от посещенията си при нея Румен задигнал малко над 300 британски лири. Грациела, след като установила липсата на парите, настоявала да й бъдат върнати.

На 30 септември малко след полунощ Румен удушил Грациела, използвайки шала й. После разхвърли дома й, за да инсценира грабеж и за да заблуди органите на реда. Ден по-късно той се върнал на местопрестъплението и скрил трупа на момичето в ракла. Подредил и почистил апартамента. По-късно същия ден близки на Грациела са дошли да я търсят, но  не заподозрели нищо.

В същото време Румен от мобилния телефон на Грациела изпращал съобщения, че тя е добре и иска да остане известно време сама.

След още три дни близките на грациела подали съобщение че тя е изчезнала. Така следствените органи започнали да разследват случай и стигнали до Румен Димитров.

Присъдата на търговищкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.