150 чувала боклук събраха от брега на язовир „Поляница”
150 чувала боклук събраха от брега на язовир „Поляница” / netinfo

По инициатива на Ротари клуб – Търговище се проведе акция по почистване на брега на язовир „Поляница”. В нея освен ротарианци се включиха 10 скаути от местния клуб „Герил войвода” и 11 момчета и момичета от баскетболния отбор „Светкавица” при Спортното училище, начело с техните треньори. Заразени от примера и грижата за опазване на природата, спонтанно се присъединиха и десетина рибари, които събраха боклуците от водата.

Въоръжени с чували, ръкавици и метални шишове екозащитниците събраха основно бутилки от минерална вода и бира, найлонови торбички и консервни кутии от царевица, използвана за стръв от риболовците. След акцията бяха изнесени над 150 чувала с отпадъци. Почистено беше и намиращото се в близост стрелбище от стотиците гилзи, оставени там неприбрани от ловците.

Край водоема няма поставени съдове за изхвърляне на смет и предупредителни табели, са установили ротарианците. Те смятат да поставят такива. С инициативата искат да провокират и екосъзнанието на домакинствата, които имат вили по брега.