13 000 лв. са били източени от домакин на детска ясла в Шумен
13 000 лв. са били източени от домакин на детска ясла в Шумен / netinfo

Близо 13 000 лева са били източени от домакина на Детска ясла № 16 в Шумен, това е показала финансова ревизия, извършена от общината. Информацията съобщи, на пресконференция днес, заместник-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев. Той каза, че домакинът Надежда Петровна е събрала парите от такси, но не ги отчитала системно в общината.

Проверките в яслата са започнали след сигнал от директора Маруся Димитрова. Първата ревизия е обхващала периода януари-март 2007 година. Оказало се, че за тези три месеца Петровна е събрала от родителите 1 676 лева, които не са били отчетени. След като това нарушение е било открито, от общината са започнали втора ревизия, като този път са проверени финансовите отчети за 2006 г. и 2007 година. Сумата от събрани, но неотчетени такси за тези две години е 11306 лева, съобщи Александър Генчев.

От неотчетените пари Надежда Петровна е използвала за свои нужди по 150-200 лева на месец. След като резултатите от първата проверка са станали ясни домакинът е бил освободен от директора по взаимно съгласие, каза Генчев. Той уточни, че за случая ще бъде сезирана прокуратурата в Шумен. Най-вероятно ше бъде търсена отговорност и от директора Маруса Димитрова, която не е упражнявала достатъчен контрол.

Александър Генчев каза, че предстоят ревизии на всички ясли и детски градини в Шумен. В момента се извършват три финансови проверки на община Шумен - те са от Сметната палата, НАП и Държавната финансова инспекция.

Подробности чуйте от репортажа в прикачения файл.