107 незаконни сметища са ликвидирани за 3 месеца
107 незаконни сметища са ликвидирани за 3 месеца / netinfo
107 незаконни сметища са ликвидирани през месеците април, май и юни в Шуменска и Търговищка област в резултат от контролната дейност на РИОСВ-Шумен. Общата площ на почистените терени е 620 дка. Най-голям е делът на общините Шумен, Смядово, Омуртаг, Търговище и Антоново.

Близо 30 000 лв. е изразходвала община Шумен за почистването на 475 дка локални и незаконни сметища, около 4000 лв. са разходите на община Търговище. 8 сметища са почистени в населени места на община Антоново. Там са закрити и две нерегламентирани сметища в селата Моравица и Черни Бряг. Поставени са и контейнери за сметоизвозване.

През второто тримесечие на 2008 година, във връзка с управлението на отпадъците, са извършени 147 проверки по прилагане на законодателството, дадени са 146 предписания. 24 от проверките са по изпълнение на условията на издадените разрешителни за дейностите с отпадъци. Такъв е и броят на обектите, проверени за изпълнение на задълженията им по Наредбата за опаковките.

Направена бе проверка на община Шумен във връзка с действащата система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Установено е, че се спазват предвидените условия по договора между общината с оползотворяващите организации. В община Търговище бе осъществен контрол на документите, свързани с отчетността на системата за разделно събиране. Констатирани са несътоветствия между вписаните количества в отчетната книга на площадката за сепариране и подадения от организацията отчет. Дадени са предписания за отстраняване на нередностите.

За установени нарушения са съставени актове с издадени 5 наказателни постановлени.