10 нови партии и коалиции в местните парламенти в Разградско
10 нови партии и коалиции в местните парламенти в Разградско / netinfo
Пет политически партии и четири коалиции за пръв път имат представителство в местните парламенти в Разградско – сочат резултатите от местния вот. ДПС има квалифицирано мнозинство в три от седемте общински съвета.

ГЕРБ спечели общо 12 мандата в четири общини: 6 в Разград и по два в: Исперих, Цар Калоян и Лозница.

Осем съветници има политическата сила - победител в Самуил – коалиция “За община Самуил”, тя включна Националното Движение за права и свободи, Земеделски народен съюз и НДСВ.

Пет мандата спечели коалиция “За промяна” в Кубрат, в нея участват осем партии.

“Атака” е с трима съветници в община Разград, пак там трима са и представителите на коалиция “Социалдемократи за Разград”, където са обединени три социалдемократически партии.

По двама представители в местните парламенти имат коалиция “Обединени демократи” в Разград и “Зелена България”, а в Лозница – “Новото време”.

Българско движение “Национален идеал за единство” има по един съветник в Завет и Кубрат.

Партия “Рома” е един мандат в Кубрат.

Новост за региона са и първите независими общински съветници – Румен Андриянов и Божинел Христов от Разград.

Сред “старите” партии БСП е общо 15 съветника в облас Разград, от тях 7 са община Разград, 4 – в Исперих, по двама в Кубрат и Завет.

Земеделски народен съюз има по двама съветници в Завет, Цар Калоян и Лозница.

СДС освен в коалиции в повечето общини се явява и самостоятелно в Самуил, резултатът е 2 мандата.

В шест от седемте общински съвети политическа сила №1 в Разградско – ДПС – има най-големи групи общински съветници. В три мнозинството е квалифицирано – 79% в Исперих, 70% в Завет и 69% в Цар Калоян. 64% от съветниците в Лозница са от ДПС, както и 57% в Кубрат и 24% в Разград. Само в Самуил ДПС няма мнозинство със 7 от 17 мандата в местния парламент.