/ iStock/Getty Images
Полицията в Русе установи самоличността на двама души, създавали материали с порнографско съдържание, след като събирали данни за непълнолетни чрез използване на социалните мрежи. При акцията служители на ОДМВР и РУ Две могили и Първо РУ-Русе, под ръководството на Районна прокуратура – Русе, са реализирани действия по разследване, претърсване и изземване на два адреса в областния град.

Полицейските действия са предприети в рамките на досъдебно производство в РУ-Две могили, като става дума за използване на информационни технологии за събиране на данни за лица под 18-годишна възраст, с цел създаване на порнографски материали.

Установено е, че в периода от април до октомври тази година неустановен извършител, чрез използване на фалшиви профили в една от социалните мрежи е изнудвал непълнолетно момиче, за да му изпраща нейни снимки с порнографско съдържание. В резултат на целенасочената работа по случая криминалисти установили действителните ползватели на фалшивите профили, които се оказали две момчета от Русе.

От домашните им адреси са иззети мобилните телефони и компютри, чрез които е протичала комуникацията с потърпевшата.

Работата по документиране на престъпната им дейност, както и установяване на други потърпевши, продължава.