Вече можем да ползваме здравното си досие, след получаване на код от РЗОК
Вече можем да ползваме здравното си досие, след получаване на код от РЗОК / Дарик Русе, архив

Всеки пълнолетен и здравноосигурен българин може да подаде заявка и да получи своя 10-цифрен код за достъп до електронното си здравно досие. В него ще намери информация за всичките си прегледи, направления, изследвания, лечения, хоспитализации, дентални услуги и дори предписани лекарства от близкото минало. Новата услуга на Здравната каса се подготвя от миналата година и струва около 1 млн. лева.

Системата ще се тества и чисти от технически проблеми поне още един месец, докато болниците и личните лекари продължават да въвеждат информация в нея, както и от наплива от първите клиенти, уточниха от здравната каса в началото на месеца, когато представиха продукта във финалния му етап.

За да получи достъп до личния си архив, всеки който желае, може да подаде заявление в регионалното звено на здравната каса. Издаването на кода става за минути, затова чакането зависи единствено от дължината на опашките, уточниха от НЗОК. Кодовете ще се издават независимо от актуалния здравноосигурителен статус и последните извършени здравни услуги. Ще става напълно безплатно, като единстеното условие е да се прави лично на място - и заявяването и получаването на 10-те цифри.