В новия АГ-комплекс започва проект “Отворени врати”
В новия АГ-комплекс започва проект “Отворени врати” / снимка:Жанета Йорданова

Новият Акушеро-гинекологичен комплекс отваря врати за бъдещите майки и техните близки, които искат да се запознаят с материална база и медицинско оборудване. Това съобщиха на пресконференция директорът на русенската болница д-р Нели Петрова и началникът на отдел “Гинекология” д-р Георги Хубчев.
Посещенията ще се осъществяват всеки първи и трети вторник на месеца от 13 часа. Записването за посещение ще се осъществява на телефона на регистратурата на  АГ- комплекса на МБАЛ-Русе АД - 082 887511 и по имейл - otvorenivratiag@hospitalruse.org. При посещенията ще се отговаря на въпроси на жените и те ще бъдат запознавани с условията за раждане, медицинското оборудване и персонала. Ще им бъде предоставяна информация за това какво е необходимо да носят при постъпване за раждане и какви са възможностите за избор при раждане и след раждане. Инициативата се осъществява в рамките на проекта “Отворени врати” в партньорство с организацията ЛА ЛЕЧЕ Лига България.

В Акушеро - гинекологичния комплекс на МБАЛ-Русе АД съвсем скоро предстои да се разкрие и женска консултация с възможности за генетични консултации и 4 D-ултразвукова диагностика. Тя ще бъде общодостъпна за всички желаещи и ще съкрати пътуването до София, обясни д-р Хубчев.

Новият АГ-комплекс разполага с напълно обновени отделения – Патологична бременност, Гинекология, Отделение за интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията, Родилно отделение и Неонатология. Той е разположен в самостоятелна сграда, която има топла връзка с всички останали клинични и параклинични отделения на МБАЛ-Русе АД. Сградата е построена на пет етажа - с два подземни, и е със самостоятелна климатична инсталация, с централно подаване на кислород, сгъстен въздух и аспирация. Подовата настилка е антибактериална.

На първият етаж се намира отделение „Патологична бременост”, което разполага с 9 стаи с по две легла, едната от които е със самостоятелен санитарен възел. Всички стаи разполагат с кабелна телевизия и обновено обзавеждане. В отделението се приемат бременни с всички отклонения на бременността. Началник на отделение „Патологична бременост” е д-р Стела Минчева, а старша акушерка е Стела Георгиева.

Отделение „Гинекология” се намира на втория етаж. Болничните стаи и операционните зали са със съвременно обзавеждане и медицинско оборудване. Отделението разполага с една манипулационна и две операционни зали. Оперативната дейност обхваща всички видиве уро - гинекологични заболявания - слингове и пролифт, всички лапаро - ендоскопски операции и всички видове онкологични заболявания - на матката, на шийката на матката и на яйчниците. Началник на отделение „Гинекология” е д-р Георги Хубчев, а старша акушерка е Галя Добрикова.

Отделението за интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията е част от целия процес на превенция, наблюдение и лечение на гинекологичните пациентки, бременни жени и родилки. Отделението се намира на 2-я етаж и разполага със седем легла. Осъществява се преданестезиологична консултация с пациентките, извършва се цялата гама от анестезиологични техники, активно се прилага обезболяване на раждането. Началник на отделението е д-р Димитрина Методиева, а старша акушерка е Красимира Георгиева.
Отделение „Родилно” е разположено на три етажа. На първият етаж е регистратура и приемна. На третия етаж са разположени две отделни родилни зали, стаи за интензивно наблюдение на бременни и родилки. На четвъртия етаж е ИЗО сектор с три отделни родилни зали, стаи за бременни, родилки и новородени. Залите и болничните стаи са напълно обновени. Началник на отделението е д-р Ани Матеева, а старша акушерка е Мария Георгиева.

Отделение ”Неонатология” се намира на третия и четвъртия етаж. Началник на отделението е д-р Нина Радкова,  а старша акушерка е Маргарита Георгиева.

На третия етаж е интензивният сектор за новородени и пост - интензивния сектор. Той е с модерна и съвременна апаратура и напълно оборудвани шест интензивни легла с респиратори, кувьози, инфузионни помпи, монитори, мобилен Рьо апарат и Ултра звуков апарат и фотолампи. Обслужва пациенти от Русенска област, Кубрат, Исперих, Тутракан и Разград. През отделението средно годишно преминават по около 1600  новородени, от които недоносените са средно 10-12 %. Най-малкото отгледано недоносено дете е с тегло 630 грама. Секторът за специални грижи удължава престоя на недоносените до стабилизиране на състоянието им.

На четвъртия етаж се намира сектор физиология, в който се полагат грижи за новородените деца,  които са без проблем с адаптацията. По преценка на майката и екипа новороденото дете може да бъде настанено заедно с нея в стая или в общ бокс.

Манипулационните на персонала са с видеовръзка към стаите на новородените. Има  видеотелефони за връзка на пациентките с техните близки за свиждане, които са общо достъпни на 1-я етаж. Изпращането и получаването на материали за изследване се осъществява с вакуумна система. Има допълнително аварийно електрозахранване с UPS.

Целият Акушеро – гинекологичен комплекс е свързан чрез интернет връзка с интегрирана болнична информационна система за подаване на консулти и всички параклинични изследвания.

В Акушеро – гинекологичния комплекс на МБАЛ-Русе АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца от гинеколози, анестезиолози, акушерки в родилни зали и отделения, операционни акушерки, неонатолози и медицински сестри в отделение „Неонатология”.