концерт в центъра на Русе
концерт в центъра на Русе / netinfo
На площад „Свобода“ в Русе при изключителен интерес се състоя концертът на Швейцарския младежки симфоничен оркестър JSO Bern с диригент Дружелюб Янакиев и солисти – „кавалджията на света“ Теодосий Спасов, пианистът Ивайло Ковачев и Борис Динев (ударни).

Събитието се организира от Фондация „Алегра“ и Община Русе с подкрепата на Министерството на културата, Фондация „Америка за България“ и Societe Generale Експресбанк. Стотици русенци и гости на града се насладиха на вълнуващата концертна програма под мотото „На изток от Алпите“, в която звучаха „Унгарски танци“ от Бела Барток, Румънска рапсодия №1 от Джордже Енеску, „Ръченица“ от Петко Стайнов и авторови композиции от Теодосий Спасов.

След впечатляващия старт на открито, следват майсторски класове и концерти в богатата програма на петото издание на Международен фестивал и академия „Алегра“. 80 млади таланти от 20 държави ще вземат участие в 8 майсторски класа, от които 2 по цигулка, виола, виолончело, камерна музика, пиано, клавирни дуа и тромпет. Като свидететлство за шеметното развитие на „Алегра“ е фактът, че в рамките на първото издание академията предложи 3 майсторски класа.

Тазгодишната програма включва още и 15 интригуващи концерта за русенската публика. Публиката ще има възможност още веднъж да види и чуе неповторимия Теодосий Спасов в компанията на пианиста Ивайло Ковачев - на 16 юли от 19:30 ч. в зала „Европа“, където двамата именити музиканти ще изнесат незабравим джаз концерт с вход свободен.