Тема от „Под игото” се падна на зрелостниците
Тема от „Под игото” се падна на зрелостниците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

„От здравия разум до поетическото безумие" в романа „Под игото" на Иван Вазов. Това е темата, върху която писаха дванайсетокласниците на матурата по български език и литература, научи Дарик. За първи път тази година на един и същи ден се проведоха матурата и приемният изпит за след седми клас по български език и литература. Изпитът на зрелостниците започна в 08.00 часа, а на седмокласниците - в 10.00 часа.

Малките пък писаха преразказ върху произведението „Бабата, която хранеше котките" на Деян Енев, съобщиха от образователното министерство. Близо 65 000 зрелостници се явиха на матурата тази сутрин. Около 60 000 пък са учениците, които се явиха на националното външно оценяване. Техният изпит бе с продължителност 60 минути, а за допълнителен модул времето бе 90 минути.

Седмокласниците държаха изпити в училищата, които учат. При зрелостниците не бе така, те бяха разпределени на случаен принцип. Времето за матурата бе четири астрономически часа. На 23 май от 8.00 ч.а е втората матура по избор за 12 клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика след 7-ми клас.