„Тателие” кани бащи и деца да се забавляват в музея в събота
„Тателие” кани бащи и деца да се забавляват в музея в събота / снимка:РИМ Русе

„Тателие” – съботни забавления за децата и техните бащи ще заработи в събота, 12 ноември, в Историческия музей. Вълнуващите моменти с татко или друг любим за детето мъж от семейството ще продължат през целия ден. Всички бащи и техните деца ще бъдат освободени от входни такси. Екипът на музея е подготвил и поредица игри от „старо време”, които ще покажат на малчуганите как са прекарвали свободното си време родителите през миналия век.

В музейните пространства деца и възрастни ще демонстрират уменията си на табла, дама и „Не се сърди човече”, ще научат как с помощта на лист и химикал можеш да си направиш морски шах, да обесиш съперника си или да откриеш число върху детска ръчичка. От татковците се очаква да покажат как се играе на ашици и лепка. В предварително подготвена кутия малките посетители на Историческия музей могат да оставят своите послания – описание или рисунка на „Любимата игра, която играя с татко”, могат да донесат и своята любима настолна игра.

С „Тателие” Регионален исторически музей – Русе се включва в поредицата инициативи, посветени на Седмицата на бащата. Националната кампания се провежда в периода 07-13 ноември и преминава под мотото „Баща на място”. Русенският музей се включва за втори път. През месец юни тази година в сградата на пл. „Ал. Батенберг 3” малчуганите откриха какви оръжия са използвали бащите през различните исторически периоди, за да защитават семейството си. Целта е подрастващите да учат, да се забавляват, да опознават и преоткриват музейните пространства, както и да се насърчава пълноценната комуникация бащи-деца.