София филм фест в Русе от 16 до 19 септември
София филм фест в Русе от 16 до 19 септември / Дарик Русе, архив

„София Филм Фест” ще се проведе в Русе от 16 до 19 септември. Събитието се организира в подкрепа на кандидатурата на РУСЕ за Европейска столица на културата през 2019 година и е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма МEDIA Mundus на Европейския съюз.

Четвъртото издание на„София Филм Фест в РУСЕ” е част от мащабната инициатива „София Филм Фест – национален проект за кино”, която екипът на Арт Фест реализира от 2010 година. Тя включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив през март, регионалните издания на СФФ – в над 15 града на България, които се реализират като част от международния проект „Операция Кино” (общо събитие на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Отново домакин на СФФ в Русе са уютните Голяма зала и Зала „Европа” на ДОХОДНО ЗДАНИЕ. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН - поканени са всички ПОЧИТАТЕЛИ НА КИНОТО!

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще открие четвъртото издание на фестивала. Това ще се случи на 16 септември (понеделник) в 18.30 часа със специалната, ПРЕМИЕРНА за града, прожекция на „ПОДСЛОН”, един от най-успешните български игрални филми през последните години, адмириран на множество световни фестивали,дело на роденияа в Русе режисьор  Драгомир ШОЛЕВ.

Специален гост на публиката в града ще бъде актрисата Янина Кашева, която ще очаква въпросите и впечатленията на зрителите.

Инфо за „Подслон“:

Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дни, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с „първите срещнати на улицата наркомани”.

Не може да се каже, че с децата всичко е наред в забележително уверения и направляван с вещина игрален дебют на сценариста и режисьор Драгомир Шолев. След световната си премиера в секцията „Нови режисьори” в Сан Себастиан, изпълнената с мрачен хумор драма с четири действащи лица, която се развива предимно в сив апартамент в предградията на град в България, прави впечатление на фестивалната публика със свежа трактовка на привидно изхабения жанр за объркани тийнейджъри и пропастта между поколенията. Песимистичен, но не и депресиращ, филмът интелигентно разглежда проблеми с универсално звучене. Съвсем не е случайно, че съавтор на сценария на филма е Разван Радулеску („Смъртта на господин Лазареску”), сценаристът, който е в основата на международния триумф на новата вълна в румънското кино. Силно качество на „Подслон” са и стабилните и убедителни актьорски изпълнения – ролите са поверени на Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина, Янина Кашева, Цветан Даскалов. Продуцент на филма е Росица Вълканова („Клас Филм”), музиката е на Васил Гюров, зад камерата е Крум Родригес.

Вторият фестивален ден– 17 септември (вторник), започва в18.00 часа с представяне на сръбския филм „Смърт на човек от Балканите” на режисьора Мирослав Момчилович.

С начален час 19.30, отново в Голямата зала на Доходно здание в Русе, във вторник започва прожекцията на най-новата творба на прочутия британски режисьор Кен Лоуч – „Ангелският дял”. Кан ‘12 – Награда на журито, номинация за най-добър режисьор; Сан Себастиан ’12 – Най-добър европейски филм според публиката; Европейски филмови награди ‘12 – Номинация за най-добър композитор – това са само част от признанието за работата на Лоуч.

Програмата на третия фестивален ден 18 септември (сряда) ще бъде представена в Зала „Европа” на Доходно зднаие и започва в 18.00 часа с танцовата феерия с режисьорски подпис Вим Вендерс – „Пина”.

Миналата година филмът получи номинация за Оскар за най-добър документален филм, на Европейските филмови награди 2011 бе удостоен с награда за най-добър документален филм, като същото отличие получи и от German Films.

От 20.00 часа, отново в Зала „Европа” на Доходно зднаие, зрителите ще имат възможност да видят един от най-награждаваните филми на 2012 година – „Любов” на Михаел Ханеке, носител на „Златна палма” в Кан, Оскар и Златен глобус за чуждоезичен филм, четири отличия на Европейската филмова академия и повече от 60 международни награди.

Закриването на „София Филм Фест в Русе” ще бъде на 19 септември (четвъртък) от 18.00 часа в Голямата зала на Доходно здание, със специалната прожекция на един от най-новите български игрални филми, представени в Конкурсната програма на 17-ия Международен филмов фестивал „София Филм Фест” през март – „Джулай” на режисьора Кирил Станков. Касиел Ноа Ашер, която ще видим в една от главните роли във филма, както иГалина Тонева - продуцент, „Гала Филм”, лично ще представят „Джулай” пред публиката в Русе и ще очакват въпросите и впечатленията на зрителите.

С начален час 20.30 часа е предвидена екранизацията на прочутия роман на Джек Керуак „По пътя”, дело на бразилския режисьор Валтер Салес.