Село Екзарх Йосиф първото с празник на ябълката
Село Екзарх Йосиф първото с празник на ябълката / netinfo
Екзарх Йосиф стана първото село в България с Празник на ябълката. Областният управител Мария Димова дари ябълкови дървета от сортовете Мелроуз и Флорина на над 200 жители на селото. Местните хора засадиха фиданките в дворовете си. Сред тях беше и Ректорът на Русенския университет доц. д-р инж. Христо Белоев.

Ябълковият празник ще се превърне в традиция и Всяка година на 28 август, когато се чества Успение на Св. Богородица, жителите на Екзарх Йосиф ще отбелязват Празника на селото и Деня на ябълката. След етнографския музей на открито и зоопаркът това ще бъде поредната туристическа атракция в селото.

Според кмета Илия Данев интересът към Екзарх Йосиф постоянно се увеличава. Вече 30 английски граждани имат къщи тук. Част от тях се включиха в инициативата. Засадените дръвчета ще възстановят традициите в овощарството в този район, където преди години е имало големи плодни масиви.

За доброто отглеждане на фиданките жителите на селото ще могат да разчитат на съветите на бившия Ректор на Русенския университет проф. Атанас Митков, който е специалист в овощарството и има разсадник в Екзарх Йосиф.