С инвалидни колички от гарата до Русенски университет по случай 3-ти декември
С инвалидни колички от гарата до Русенски университет по случай 3-ти декември / netinfo

Бюрото за социални услуги към Сдружение „Регионална достъпност“ проведе тържествена сбирка в блок „Яворов“ до гарата. Поводът беше 3-ти декември, Международен ден на хората с увреждания. 7 млади хора със здравословни проблеми дискутираха какво е за тях този ден – повод за радост или за тревога. Най-активен беше Диан Господинов. Той обясняваше разпалено, че понякога го критикуват и свои и чужди щом дръзне да изрази гласно мнение. Такъв бил случаят с конфузното положение в което е попаднал по време на последното гласуване. Младежите решиха да се мотивират по-добре когато искат да бъде решен един или друг проблем. Всички показаха мотивация да се включват в анкетното проучване с оглед осигуряване на по-добър достъп до изборните урни.

С колички и канадки младежите се отправиха към Русенски университет. Минаха по цялата улица "Борисова", през центъра, покрай руския паметник и така стигнаха до Канев център. Тук ги очакваха приятелите им от клуб „Различни и равни“, които бяха подготвили концерт с участие на хора с увреждания.

Двете групи си партнират вече няколко години. Днес се включиха и майките от Сдружение „Смело сърце“, които подариха на младежите приготвени от тях вкусни пити. Всеки студент получи и подаръчен комплект, във връзка с наближаващия празник 8-ми декември.

Диана Николова, председател на Сдружение „Регионална достъпност“ отправи към младежите следното послание „Вашите ограничени възможности могат да се превърнат във Ваша сила стига да успеете да осъзнаете това. Точно в такива клубове, като Вашите се изгражда екипността. Да имаш висше образование е важно, но не е достатъчно. Важно е да умееш да работиш в екип“. Тя се обърна и към майките на деца с увреждания „Вашите деца са уникални въпреки различията си. Вие трябва само да ги подкрепяте и те сами ще определят какви искат да станат. Никак няма да е чудно, ако някой от тях стане един ден известен лекар, химик, изобретател или друг учен“.

 

Поздравления поднесоха доц. Юлиана Дончева от РУ и Стойка Панагонова от Сдружение Смело сърце. Георги Гаев, който е активист и на двата клуба беше удостоен със знак „Най-активен студент“.