Дискутираха ролята на русенци в спасяването на българските евреи
Дискутираха ролята на русенци в спасяването на българските евреи / netinfo

Днес в Народно читалище „Христо Ботев – 1908 г.“ в гр. Русе се проведе поредното културно-информационно събитие, посветено на приноса на страната ни в спасяването на евреите от Холокоста, което е част от инициативите по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Председателят на организацията на евреите в Русе Роза Ишах запозна детайлно присъстващите с историческите събития около Холокоста по време на Втората световна война и разказа за подвизите на русенци при спасяването на еврейската общност. Сред споменатите имена бяха тези на Антон Прудкин или по-известен като Капитан Бързий, роден на 16-ти януари 1880 г., който е първият български морски капитан, участвал в спасяването на евреи бежанци през 1939 г., както и на Тонка Никола Обретенова, организирала множество русенки, които с взаимни усилия се противопоставят на нечовечността и помагат на гръцки евреи, намиращи се на закотвен по средата на р. Дунав кораб, изпълняващ еднопосочен курс за Полша и Германия.
 

Холокост
netinfo

Аудиторията имаше възможността да се запознае и с уникална по рода си постерна изложба с множество архивни кадри. Експозицията е подготвена изцяло от Регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. Също така бяха представени запечатани мигове от живота на българските евреи, събрани в семейни албуми, както и рисунки от трудовите лагери на художника Давид Перец, който в свободните от работа мигове е рисувал върху обикновена хартия с туш и перо, с клечка и молив.

Инициативата се организира съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Христо Ботев – 1908 г.“, както и с подкрепата на регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. На читалището беше предоставена и книгата „Незабравените лица на спасението“, представяща подвига на множество българи, помогнали на еврейската общност в годините на Холокоста. Книгата е осигурена напълно безплатно от Организацията на евреите в България „Шалом“.