/ Дарик Русе, Искра Георгиева, архив
Тази година РЗИ-Русе отбелязва Световния ден на влажните зони с конкурс за рисунка на тема „Нарисувай една от легендите за Сребърна” в ОУ „Христо Смирненски”.

На 21 януари експерти от Регионалната здравна инспекция съвместно с учениците от ОУ „Христо Смирненски” отбелязаха Световния ден на влажните зони, като на отличените ученици в конкурса РЗИ предостави предметни награди. „Влажните зони и климатичните промени” е темата на кампанията тази година.

Целта е да се популяризират влажните зони, като източник на жизненоважни ресурси - вода, храна и като естествена защита от наводнения и засушавания - бедствия, които рефлектират директно върху нас.

Фондация "Русе - град на свободния дух" приема проекти по програма „Знание и растеж"

Неслучайно Комитетът на Рамскарската конвенция е избрал тази тема. Идеията на кампанията е да разпространи информация за проблема и да демонстрира решения, които могат да се изпълнят от всеки.

От 1970 година 35 % от световните влажни зони са загубени. Заедно трябва да работим за опазването и възстановяването на тези невероятни екосистеми, които ни подготвят за битката и са нашия гръбнак срещу последствията от климатичните промени. Световният ден на влажните зони отбелязваме всяка година на 2 февруари с приемането на

Конвенцията за влажните зони през 1971 г. в иранския град Рамсар на брега на Каспийско море. Мисията на Конвенцията е ,,Опазване и широко ползване на всички влажни зони чрез местни, регионални и национални действия и международно сътрудничество, като принос към устойчивото развитие на Земята”.

КАКВО СА ВЛАЖНИ ЗОНИ ? Влажните зони са територии, в които водата покрива почвата или присъства в повърхностния й слой, целогодишно или сезонно. Това са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения.

Те могат да бъдат естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки или солени, включително територии с морска вода. ЗАЩО СА НЕОБХОДИМИ ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ ? влажните зони имат много важна роля в предпазването ни от наводнения, като те поемат и задържат голяма част от повърхностните води; имат важно значение за живота на местното население, защото са източници на вода, място за риболов, събиране на билки и др.; особено ценна е способността им да пречистват преминаващите през тях води.

Не случайно на много места по света се изграждат пречиствателни станции имитиращи естествените блата.; имат изключително важна роля за кръговрата на водата, като възстановяват водните запаси и подхранват подпочвените води; съхраняват незаменими местообитания на редки животински и растителни видове; те са едни от най-продуктивните екосистеми на Земята; в утайките на блатата и мочурищата се задържат големи количества въглероден диоксид, метан и др. газове, което ги прави изключително важни, защото в противен случай тези газове и тяхното естествено изпускане в атмосферата стават причинители на климатичните промени; не на последно място влажните зони предлагат добри условия за развитие на различни видове туризъм.

Естествените влажни зони са едни от най-скъпите ни природни богатства, но са изключителни уязвими екосистеми – силно чувствителни към замърсяване, промени във водните течения и други.

Днес тези екосистеми заемат едва 0,1% от територията на България и са сред най-приоритетните за опазване обекти. Голяма част от организмите, които разчитат за своето оцеляване основно на влажните зони са редки или застрашени от изчезване видове.

РЗИ продължава със здравно - образователни лекции да запознава учениците от всички русенски училища, относно опазване биоразнообразието на природните богатства.