ректорът на Русенски университет подаде уставка
ректорът на Русенски университет подаде уставка / БГНЕС/ЕМИЛ ДИМИТРОВ
Проф. Велизара Пенчева ръководи висшето училище две години
Ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева е поискала да бъде предсрочно освободена от поста. Тя застана начело на висшето училище преди две години. Желанието на проф. Пенчева се съобщава в официално изявление към членовете на академичната общност, преподавателите и студентите.

Ректорът обясни, че това е лично и доброволно решение, което в никакъв случай не е бягане от отговорност, а е свързано с това, че административните задължения на ректора отнемат голяма част от творческото му време. „Уверявам Ви, че в следващите години ще използвам това време по-ефективно отново в името на университета.“, заяви Пенчева.

Проф. Пенчева
netinfo

В изявлението си тя обяснява, че времето, в което е ръководила университета не е било от лесните, заради демографската криза, свързана с намаляването на кандидат-студентите. Въпреки това постигнатите резултати показват една по-устойчива Алма матер. Увеличен е броят на приетите студенти, както и субсидията за университета, разкрит е нов филиал във Видин, научните резултати са по-добри.

Заради желанието на проф. Пенчева за предсрочно освобождаване от ректорския пост, Академичният съвет трябва да свика Общи събрание на университета на 20-ти февруари, за провеждане на частични избори. До провеждането на избор функциите на ректор ще продължи да изпълнява проф. д-р Велизара Пенчева.