Проверяват незаконно строителство на яз. Баниска
Проверяват незаконно строителство на яз. Баниска / netinfo
Екоексперти на РИОСВ-Русе извършиха контролни проверки по 5 сигнала и 2 жалби на граждани през изтеклата седмица. В спасителния център за лечение и рехабилитация на животни в гр. Стара Загора са изпратени ранен гларус, намерен в Русе и немощен бял щъркел в с. Благоево (обл. Разград).

Проверен е сигналът за незаконно строителство на яз. Баниска, който се е оказал основателен. От концесионера на съоръжението са изискани всички необходими документи, свързани със строителството, за да се установи нарушението.

Извършена е проверка по сигнала на служители на Регионална гранична служба - Русе за незаконно съхранение и зареждане на дизелово гориво, на тир-паркинг, стопанисван от “Карадениз Транспорт” ООД без необходимите разрешителни. При проверка на документацията е установено, че фирмата е уведомила РИОСВ- Русе и е започнала процедура, съгласно екологичното законодателство. Основателна е жалбата за изградена септична яма върху общински терен в с. Чилнов. Извършена е проверка по случая. Жалбата е препратена за решаване по компетентност към община Две могили.

Втората жалба за изградено съоръжение за събиране на течната торова фракция в с. Батин е неоснователна, установи проверка на екоинспекцията.

През изтеклата седмица са поставени микрочипове на двете лъвчета, собственост на зоокъта на Разград. Видовете са защитени от Закона за биологичното разнообразие и Вашингтонската конвенция за контролирана търговия с редки видове от дивата флора и фауна.