Проф. Иво Христов пред русенци: “Не съм очаквал, но съм приятно изненадан, че хората искат да четат и такива книги”

Иво Христов
Иво Христов
Проф. Иво Христов представи пред русенци, в петъчната вечер, книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество“ , издадена за втори път с допълнена глава , в шест тиража, тя буди непрекъснат интерес и търсене. Възможен ли бе друг сценарий? Възможна ли е демокрация в България? Как започна модерността? А сега на къде? тези и още много други въпроси поставя авторът и предизвиква редица разсъждения и мисли за живота ни, взаимоотношенията и отговорностите на всеки един като част от обществения организъм.

„Ако прочетете книгата, ще видите, че се ръководя от максимата на Антонио Грашми за песимизма, оптимизма и волята, въпреки че ме определят като черноглед“ поясни проф. Христов. Смисълът, който той вижда в тази максима е, че трябва да се разделим с илюзиите, но това да не бива да е причина да спрем да се борим и посочва, че един от мотивите му да напише книгата е пасивността на българина и нежеланието му да поема отговорността за собственото си битие.Важно е осъзнаването, че спасението на човека е в собствените му ръце, изборът да се спаси или не е негов.

Проф. Христов посочи още, че трябва критично и с мъжество да се погледне на настоящето. Също така да се започне суров и скептичен разговор дали то може да бъде променено и има ли субект на социалната промяна. Това са необходими условия за намиране на отговор на въпроса „Какво да се прави?“ Представянето на книгата на проф. Иво Христов се осъществи по инициатива на народния представител Крум Зарков, присъстваха също и колегите му Георги Стоилов и Пенчо Милков. Събитието уважиха много граждани и общественици.