/ netinfo
От днес в Русе за втора поредна година стартира поредица от доброволчески екоинициативи във връзка с отбелязване на Деня на Земята – 22 април. Акциите са организирани от СНЦ „Дунавско сияние“, с председател Емил Георгиев и СНЦ „Учителска подкрепа“ с председател Галя Шопова и са под егидата на най-голямата в България доброволческа платформа “Герои на времето” /TimeHeroes/.

Наши партньори са Регионалното Управление на Образованието – гр.Русе и РИОСВ – Русе. Екоинициативите ще се проведат в три основни направления: 1. Събиране на вторични суровини/хартия/ С организиране на тази акция, ние, желаем да насърчим децата към по-отговорно отношение към природата и опазването на околната среда, чрез разделно събиране и рециклиране на отпадъци.


Провеждане: Всяко училище само организира начина на събиране на вторичните суровини и тяхното съхранение до извозването им. Извозването на събраните вторични суровини става по график, изготвен от инициаторите и съгласуван с директора на съответното училище. Транспортните разходи са за сметка на СНЦ “Дунавско сияние” и СНЦ “Учителска подкрепа”. Продължителност : от 19 март до 18 април.

2. Засаждане на дървета на подходящо място в училищния двор След предаването на хартията в Пунктовете за вторични суровини, получените средства щу бъдат използвани за закупуване на дръвчета и храсти, които ще засадим, заедно с учениците от тези училища, които са заявили желание за озеленяване на техните дворове. Продължителност: от 20 април до 22 април. 3. Провеждане на еколектории По направени предварителни заявки от училищата ще се организират, съвместно с Информационния център на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Русе /РИОСВ/, обучителни еко-лектории и интерактивни игри.

Продължителност: от 20 март до 22 април. Равносметка от екоинициативата “Бъди активен – спаси живот”, проведена през 2017 г. : Включиха се ученици от десет училища, които предадоха тон и шестотин килограма хартия и засадиха 10 дръвчета в училищните дворове.