Полицаи и огнеборци ще пазят реда на абитуриенските балове
Полицаи и огнеборци ще пазят реда на абитуриенските балове / netinfo

Областната дирекция на МВР предприема серия превантивни, оперативно-охранителни и контролни мерки за осигуряване на обществения ред в Русенски регион преди, по време и след дните на абитуриентските тържества, както и по повод организираните ученически и обществени събития по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. При традиционното сътрудничество с Регионалния инспекторат по образование, на служителите на реда е предоставен график на планираните от учебните заведения организирани или индивидуални тържества, както и за пътуванията извън региона. Изготвен е план, по който полицаи и пожарникари ще осъществяват профилактични проверки в увеселителните заведения, където ще се проведат празнични тържества за: наличие и ефективност на пропускателен, охранителен и противопожарен режим, средства за пожарогасене, аварийни изходи, планове и готовност на обслужващия персонал за действие при кризисни ситуации.

Ще се търси и съдействие от РИОКОЗ, за извършване на проверка на предлаганите в заведенията хранителни продукти. Ще се отдадат полицейски разпореждания на отговорниците на увеселителните заведения за недопускане сервирането на алкохол на непълнолетни лица.

На служителите, осъществяващи охранителния и пропускателния режим в обектите ще се обърне внимание за недопускане посетители с оръжие, предотвратяване разпространението на психотропни вещества, както и за отговорностите им по предотвратяване на скандали и взаимодействието им с органите на МВР.
За осигуряване безпрепятственото придвижване на абитуриентските групи към обектите за посещение и увеселителните заведения, ще се организира съпровождането им от училищата до съответните обекти. Ще се упражнява засилен контрол по маршрутите на придвижване на абитуриентите и придружаващите ги, ще се усили полицейското присъствие около учебните заведения и сборни пунктове в централната част на градовете, в районите на заведенията, където се провеждат баловете, край увеселителните заведения с ненормирано работно време, парковете и централната част на града, с цел проверка водачите на превозни средства и предотвратяване на вандалски и хулигански прояви.

С полицейска техника ще се заснимат извършваните нарушения - неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от прозорци на автомобилите, преминаване при червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци, неправилни рискови маневри и други, създаващи предпоставки за пътни злополуки. На водачите и участниците в движението, извършили нарушения, ще бъдат наложени санкции по Закона за движението по пътищата.

От сектор “Пътна полиция” ще бъде създадена организация, съвместно с други органи, да се извършва проверка на техническата изправност на автобусите, с които ще пътуват абитуриенти към други населени места.
Ще се упражнява контрол за ограничаване и забрана използването с увеселителна цел на общоопасни средства /пиротехника/.