Плувците ветерани на „Ирис”-Русе - отново шампиони на България
Плувците ветерани на „Ирис”-Русе - отново шампиони на България / netinfo

Плувци-ветерани от Русе-шампиони на България

Плувците ветерани на „Ирис”-Русе отново са шампиони на България. Те се завърнаха от държавното лично и отборно първенство за ветерани по плуване, което се проведе на 50-метров закрит басейн в курорта Камчия.

Участваха плувци на възраст от 25 до 85 години от Бургас, Варна, Козлодуй, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, София. В надпреварата се впуснаха общо 315 ветерани (от тях 108 жени) от 17 клуба в страната. Надпреварата потвърди недвусмислено, че българското ветеранско плуване се намира в небивал подем.

Според мнозина то продължава да бъде най-силната част от българското спортно плуване. Сред плувците с посребрени или напълно бели коси има няколко единици, които биха влезли без проблем на финал на европейско първенство за ветерани, а някои даже биха спорили за медали.

Предварително беше ясно, че битката за победа в комплексното класиране ще се води между отборите на „Албатрос”-Варна, „Ирис”-Русе, обединен отбор на София и „Черноморец”-Бургас. Повечето експерти залагаха за победа на бургазлии. Но по-силни, по-компактни, пресметливи и находчиви се оказаха русенските плувци ветерани.

Представителите на „Ирис”- Русе се представиха отлично и завоюваха куп отличия - много повече от предишната година във Велинград. Златни медали в своите дисциплини спечелиха Десислава Хрисчева - четири медала, Росица Янакиева, Анка Найденова, Милка Попова и Веско Тонов - по три медала, Никола Тодоров и Петко Главинов - по два, Тодор Керчев /Паная/, Димитър Котоманов и Венелин Венков - по един. Медалисти от първенството са и Жана Петкова, Велина Ханджиева, Моника Вучева, Таня Владова, Борислав Станчев, Иван Братов, Димитър Хаджиев, Веселин Стефанов, Володя Димов, Евгени Маджаров, Камен Марков.

В отборното класиране мъжете са първи, жените са трети, а в комплексното класиране плувците ветерани на „Ирис”-Русе се наредиха на шампионското първо място. Интересен е фактът, че ветераните на Русе са единственият плувен отбор в България, който се самофинансира от членски внос и за пореден път потвърждава възходящото развитие на плуването в Русе.