Партиите от Реформаторския блок с общ кандидат за кмет на Русе
Партиите от Реформаторския блок с общ кандидат за кмет на Русе / Дарик Русе, Искра Георгиева

4 общи проекта могат да представят България и Румъния по плана „Юнкер“. Това заяви вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева в Русе, след завръщането си от Румъния. В северната ни съседка тя се срещна с премиера Виктор Понта, с министри и представители на институции. Обсъдена е възможността двете страни да кандидатстват за финансиране на първо време с 4 проекта:двата са за изграждане на мостове над р. Дунав при Силистра-Калъраш и Никопол-Турно Магуреле, а останалите два са за изграждане на хидросъоръжение на реката и вертикален газов коридор „Север-Юг“. „Борбата ще е голяма, двете страни трябва да се състезават, защото който първи подаде проекти по плана „Юнкер“ печели“, коментира вицепремиерът. Тя каза, че вероятно следващият месец ще се състои среща на двете правителства.

Меглена Кунева съобщи още, че България може да изгради аналогични на румънските структури за борба с корупцията, които действат перфектно. Тя сподели, че е впечатлена от работата на Националната дирекция по антикорупция и от нейните ръководители. „И в България може да се направи такава структура, но трябва да се намери смел човек, който да я оглави, човек, който да има смелостта да прилага закона. А политиците трябва да допуснат този човек да се появи. Румънските ръководители са били атакувани по всички линии, но са устояли на тези атаки“, разказа Кунева.

В тази връзка тя коментира и предложението си за публично изслушване на кандидатите за заемане на важни длъжности. Вицепремиерът съобщи, че е изпратила 13 въпроса на сегашния председател на Агенцията за бежанците Никола Казаков, за да може да представи концепцията си за управление. Стана ясно още, че скоро ще има и конкурс за председател на Агенцията за българите в чужбина.

Меглена Кунева съобщи, че в момента няма увеличаване на бежанския поток към България и капацитетът на местата за настаняване не е запълнен, но през март се очаква засилване на вълната, заради затоплянето на времето. По този повод се предвижда среща с правителството на Турция.

Меглена Кунева обсъди в Русе и партийни въпроси с колегите си. Стана ясно, че кандидатът за кмет на Русе през есента ще бъде издигнат от името на Реформаторския блок, а не самостоятелно от „България на гражданите“ или от друга партия влизаща във формацията.