П. Сяров: Ще се борим за олимпийската квота до 51 кг.
П. Сяров: Ще се борим за олимпийската квота до 51 кг. / netinfo

Световното по бокс за жени – жестока конкуренция и първи медал за българка
Второто участие на българки на световното първенство по бокс за жени приключи. Според селекцията на треньора на националния дамски отбор Павел Сяров в Китай ни представяха Светлана Станева /категория до 57 кг/, Десислава Лазарова /до 75 кг/ , Стойка Петрова /до 51 кг и Деница Елисеева /до 60 кг. В седмото издание на Световното първенство по бокс за жени в Китай се включиха повече от 340 състезателки от 77 страни. Турнирът е и квалификационен за Олимпийските игри в Лондон тази година, където ще бъде дебютът на женския бокс. Павел Сяров сподели впечатленията си от турнира след завръщането на отбора в България.

Г-н Сяров, какви са впечатленията Ви от организацията на Световното първенство по бокс за жени, което приключи преди дни в Китай?

Организацията беше изключително добра, повече от хиляда души бяха ангажирани с нея, като вероятно около 80 на сто бяха доброволци. Наистина впечатляваща организация на супер ниво.  Ние пристигнахме седмица преди началото на състезанията, имахме възможност да се адаптираме и да направим спаринги с много отбори – с 18 държави. Залата беше огромна, с четири ринга, имаше 70 уреда вътре, така че спокойно можеха 70 човека да тренират едновременно. Смятам, че като цяло подготовката мина добре.

А как ще коментирате конкуренцията в категориите,  в които участва българският национален отбор?

Конкуренцията наистина беше жестока. Имаше прехвърляне на състезателки от една категория в друга  - например от 54 кг слизане в 51 кг, от 64 на 60 кг, от 57 на 60 и т.н. В категория 51 кг имаше осем световни шампионки.

Какво се случва с квотата в категория до 51 кг?

Тя влезе в осмицата, просто са четири квотите за Европа, като три от тях се дават на Световното първенство според класирането, а четвъртата вече я определя комисията. Едно от нещата, по които комисията определя, това е т.нар rankings /класирания/. Нашето момиче е четвърто по класиране.
Например в категория 75 кг шведката е четвърта по класирания, но не можа да вземе квота. Все още има голям шанс Стойка Петрова в категория 51 кг да вземе квота, това зависи от решението на тристранната комисия, в която има представители на AIBA/ Интернационалната  боксова федерация/ и Международния олимпийски комитет. Предполагаме, че ще се вземе предвид освен ранкинга, но и дали дадена страна има други квоти, тъй като тенденцията е да участват повече държави. Надяваме се да получим квота, тъй като Стойка я заслужи. Полякинята и рускинята, които получиха квоти, са световни шампионки. Нашата е трета на европейскто, французойката, която нашата боксьорка би на осминафиналите, е вицеевропейска шампионка, е единствената по-титулована от нашата, така че има всички основания да разчитаме на адекватна оценка.

Очаквате ли подкрепа или противопоставяне в световната федерация за нашата квота?

Вероятно ще има някаква борба за тази квота, поне ние смятаме, че имаме основание да я искаме и ако евентуално я дадат на друга състезателка, смятам, че можем да реагираме. Трябва да има аргументи.

Как оценявате представянето на другите момичета на световното?

Като цяло съм доволен от всички момичета. Това е второто ни участие на световно първенство по бокс за жени, а то беше вече седмо по ред, така че ние сме доста назад като опит. Все пак за пръв път имаме медал и такова добро класиране, каквото направи Светлана Станева. Тя е само на 22 години и успехът й е безспорен.
При Деси, например, в първите три рунда бяха наравно с Ана Лаурел от Швеция, нашата боксьорка направи нокдаун, но в последната секунда на мача шведката удари нашето момиче и спечели точка. Шведката Лаурел е световна призьорка от преди две световни първенства, в следващия мач би досегашната световна шампионка от Барбарос и в крайна сметка се класира на второ място. В тези три категории, в които участвахме ние, конкуренцията беше наистина жестока – по 50 - 55 човека в една категория. Трябваха четири победи, за да се вземе медал.

Как се справяхте със здравословните проблеми в отбора?

Всички имаха здравословни проблеми. На Деница й беше възпален ахилесът и лекарите смятаха, че няма да може да издържи. Тя до последно го пази. Деси е с двойна коксартроза на крайниците, биха й инжекции, за да изкара световното- Светла си изкълчи крака още в Гърция, след това с лакътя имаше проблеми, проявиха се още при спарингите в Китай. Сега Стойка също има проблем, като се надяваме да се преодолее. Като цяло, обаче, представянето беше много добро, доволен съм от всички.