Отлично представяне на отборите по LEGO роботика на МГ „Баба Тонка“ – Русе на Фестивала по роботика
Отлично представяне на отборите по LEGO роботика на МГ „Баба Тонка“ – Русе на Фестивала по роботика / netinfo

Първият Фестивал по роботика се проведе на 18 юни 2016г. в SAP Labs България в София. Той бе организиран в рамките на програма „Роботика за България“. Във фестивала участваха 22 отбора от цялата страна. Те представиха разработените от тях научно-изследователски проекти и демонстрираха възможностите на създадените от тях роботи, които изпълнява предварително зададена мисия. Жури оценяваше представянето на проектите, дизайна на създадените роботи, както и екипната игра на всеки един от отборите.

Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе участва в програмата с два отбора – TheForce (Никола Зангов, Петьо Недев, Пресиян Петев от 6 клас и Борис Пахомов и Йордан Йорданов от 7 клас) и RoboTeam (Константин Георгиев, Ян Червинский и Мария Кирилова от 5 клас и Александра Василева и Александра Папазова от 6 клас). Екипите бяха сформирани още през ноември миналата година, когато започна и подготовката им. Ментори на отборите са преподавателите по информатика и информационни технологии инж. Донка Симеонова и инж. Снежана Тодорова.

Отборът TheForce завоюва ВТОРО място в програмата „Роботика за България“, след отлично представяне в направленията „Робо дизайн“, „Отборна игра“, „Изследователски проект“ и четвърти резултат в изключително силна и напрегната надпревара в „Робо игра“. Отбор RoboTeam впечатли всички журита с креативността си и силния екип и заслужено спечели отличия в направленията „Робо дизайн“, „Отборна игра“, „Изследователски проект“. Представи се добре и в робо играта.


Програмата „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на SAP Labs България и в партньорство с  Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Идеята се реализира от 2015 г. и цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. „Роботика за България“ е насочена към създаване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори.
Отборите в програмата „Роботика за България" са създадени съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League. По програмата са осигурени също и оборудване за всеки одобрен отбор – комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателно поле.