Общината против преместването на Бойка и Станди
Общината против преместването на Бойка и Станди / снимка: Община Русе

„Няма да допусна преместването на мечките от Лесопарка „Липник“, заяви зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов. Днес той свика пресконференция по повод на разгорялата се в публичното пространство дискусия за съдбата на животните. На нея присъстваха и директорът на дирекция „Екология и транспорт“ Георги Игнатов и началникът на отдел „Екология“ Синан Мехмед.

Темата за съдбата на мечките в русенския лесопарк датира от 2008г., припомнят от Общината. Тогава родителите на Бойка и Станди, които сега живеят в Лесопарка, бяха преместени в зоологическата градина във Варна.

Зам.-кметът заяви, че са извършени проверки от представители на фондация „Четири лапи“ при какви условия живеят мечките. Експертите са констатирали, че се полагат необходимите грижи и са направени бележка само по отношение на размера на клетките, които животните обитават.

„Преместването им от една клетка в друга, до което би довело прехвърлянето им в Центъра за защита на природата и животните – Добрич, няма да помогне за подобряване условията на живот на мечките и никой не може да каже как ще им се отрази едно такова преместване“, заяви още Свилен Иванов. Той обясни, че Сдружение за защита правата на животните са се свързали с Центъра в Добрич, което не е било съгласувано с Община Русе.

Зам.-кметът допълни, че вариантите за разрешаване на въпроса, по които Община Русе работи са два. Първият е бил да се иска разрешение от държавата за построяване на нов зоокът в Лесопарка „Липник“, което е било необходимо предвид факта, че територията, на която е разположен той е държавна собственост. В момента се работи върху втория вариант - заменяне на въпросната територия срещу общинска. „Процедурата е в напреднала фаза“, информира  Свилен Иванов и допълни, че се очаква тя да приключи до края на годината. „Това ще ни даде възможност да заложим в Бюджет 2015 на Община Русе средства за изграждането на модерен зоокът и така да задържим животните на наша територия“, заяви още зам.-кметът.

„Не приемам някой да се разпорежда с общинска собственост“ беше категоричен Иванов по повод на писмо, получено от МОСВ. С него, от Министерството информират, че са организирали преместването на мечките в Центъра в Добрич. В момента се подготвя аргументиран отговор, в който Община Русе ще изложи категоричната си позиция против изземването на животните.