Обявиха Дойчов остров край Батин за защитена територия
Обявиха Дойчов остров край Батин за защитена територия / netinfo
Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров подписа заповеди за обявяване на четири нови защитени територии и една природна забележителност. Това са защитени територии „Дойчов остров”, „Мурватска река”,”Острови „Близнаците”, „Герена” и природна забележителност „Пещера и извори на река Младежка”.

Защитена територия „Дойчов остров” е на площ от 16 ха и се намира на територията на община Борово, област Русе. В нея ще се опазват крайречни заливни гори, които са местообитания на редки видове птици. На осторова е разположено едно от трите известни гнезда на морски орел в българския участък на река Дунав. Морският орел е защитен вид, популацията му в страната възлиза на 24 броя. Въвеждат се 13 забрани, сред кито забрана на строителство, промяна на предназначението на земите, разкриване на кариери, сечи.

Защитена местност „Мурватска река” е на площ от 72,8 ха и се намира в обищан Созопол. В нея ще се опазват находища на ценни растителни и животински видове, сред които т.нар. хегерово лале. Забранява се неговото късане, а също и паша на домашни животни, косене на трева в определени периоди, смяна на предназначението на земята и др.

Защитена местност – острови „Близнаците” е в община Видин на площ от 11,2 ха. В нея ще се опазват местообитания на редки птици и растителни видове. Забранява се добив на инертни материали, сечи в гнездовия период, ловуването. Защитена местност „Герена” е в община Хисаря на площ от 1,7 ха. Там ще се опазва гнездова колония на сива чапла. Забраняват се сечи, изкореняване и увреждане на растителност, строителство.

Природна забележителност „Пещера и извори на река Младежка” е в община Малко Търново на площ от 24 ха. Целта на нейното обявяване е да се опазят забележителни скални образувания, пещери и извори. Забранява се всякакво строителство, търсене и проучване на подземни богатства и разкриване на кариери, сечи, увреждане на скалните образувания, внасяне на неместни видове.