Необичайно явление:леден запор по р. Дунав
Необичайно явление:леден запор по р. Дунав / Дарик Русе, Искра Георгиева
Леден запор от двете страни на Дунав, има опасност за плавателните съдове
50459
Леден запор от двете страни на Дунав, има опасност за плавателните съдове
  • Леден запор от двете страни на Дунав, има опасност за плавателните съдове

Необичайна ситуация по Дунав създава риск за много плавателни съдове по реката. В момента между Пристанище Запад и Пристанище Изток, или иначе казано точно в участъка, който включва предимно крайбрежната ивица на Русе няма ледоход, а само крайбрежен лед. От двете страни обаче има леден запор, т.е реката е замръзнала напълно-нагоре по течението това е участък от 20 км., надолу продължава до Силистра.

Опасен е този запор, който може да тръгне надолу по течението към Дунав мост, защото може да помете и смачка плавателни съдове и понтони, обясни директорът на „Морска администрация” капитан Георги Иванов. За да се избегне риска, повечето кораби и плаващи устройства са изместени в Пристанище Изток.

За обезпечаване сигурността на останалите съдове, БРП осигурява дежурство с корабите „Витоша” и „Васил Друмев” и при необходимост трябва да окаже помощ на бедстващите съдове. Дирекция „Морска администрация” извършва денонощно наблюдение за движението на леда и при струпване на ледени блокове в района на Дунав мост, незабавно ще информира „Гранична полиция” и областния управител на Русе за спиране на движението по моста. То би било опасно, защото ледените блокове създават опасност за колоните на моста.

Взето е решение също да се създаде авариен резерв от чували и пясък за изграждане на защитни диги в случай на опасност от наводнение.