Необходими са промени, във връзка с кръводаряването, призоваха от БЧК
Необходими са промени, във връзка с кръводаряването, призоваха от БЧК / Дарик Русе, архив

9 акции с 98 кръводарители проведе Областният съвет на БЧК-Русе през 2012 година, отчете ръководството му, във връзка със Световния ден на доброволния кръводарител-14 юни. През 2013 г. до този момент са проведени 4 акции в Русенски университет, Математическа гимназия и с. Тетово, на които кръв са дарили 55 души. В продължение на десетилетия Българският червен кръст е сред най-ревностните пропагандатори на идеята за безвъзмездно, доброволно и анонимно кръводаряване, чрез което е даден шанс за живот на стотици хиляди българи, подчерта д-р Руденко Йорданов.

Той обаче заяви, че трябва да се направят важни промени в наредбите, които да стимулират доброволните кръводарители и да ограничат търговият с кръв. В момента осигуряването на кръводарител се търгува за 130 лв.в Русе, коментираха запознати. Има и идеи за създаване на регистър на кръводарителите, чрез който нуждаещите се да намират по-лесно хора, желаещи да помогнат безвъзмезно. Засега обаче подобна система не е достатъчно издържана и обмислена.

Тази вечер във връзка със Световния ден на доброволния кръводарител, Общинският съвет на БЧК организира концерт-спектакъл „От Виена до Бродуей” в Русенска Опера. На него ще бъдат наградени трима от последните кръводарители, участвали в акции в Русе и региона:Илиян Стоянов, студент в РУ, Александър Янчев-ученик в МГ „Баба Тонка” и Виолета Петрова-учител в Тетово, дарила кръв над 10 пъти.