НАП-Русе: Стоковото тържище „Плодекс” се наблюдава целогодишно
НАП-Русе: Стоковото тържище „Плодекс” се наблюдава целогодишно / снимка: НАП

Стоковото тържище за плодове и зеленчуци „Плодекс” е сред обектите, които целогодишно се наблюдават внимателно от инспекторите за оперативен контрол в офиса на НАП в Русе, съобщават оттам. Проверките там не са инцидентни и сезонни, а старателно планирани и подготвени и често в съдействие с други институции като Полицията и Инспекцията по труда, допъват от НАП. Това се налага, защото традиционно при поява на инспектиращите екипи всички търговци затварят магазини, складове и сергии и спират да работят за целия ден. С тази практика обикновено за проверка остават само първите един-два обекта, посетени от контрольорите.

От началото на годината – за 7 месеца, в „Плодекс” са извършени 11 проверки. Последната е била преди 10 дни и е проведена по нов начин, който е изненадал търговците. Инспекторите от офиса на НАП в Русе предварително са наблюдавали чрез дистанционната връзка касовите апарати на няколко фирми. Отчитаните от тях дневни обороти се оказали съмнително ниски за разгара на лятната търговия с плодове и зеленчуци. Екипът е отишъл директно в павилиона на една от тях и констатирал ред нарушения. На щанда нямало касов апарат, независимо че на масата зад чувалите с картофи стояла кутия с доста банкноти. Продавачът веднага обявил, че всъщност е случайно нает за пазач и не продава никаква стока. Държал се арогантно и се наложило полицейски служители да го заставят да се легитимира с личната си карта. Собствениците пък опитали по телефона да пробутат обяснението, че имат мобилен касов апарат, но заедно с него в момента били на южната граница да купуват стока. Последващата проверка в информационния масив на НАП показала, че „случайният пазач” е официално назначен работник във фирмата, а касовият апарат е регистриран на друг адрес, а не на този на търговския обект, както са изискванията. Само за това нарушение, предвидената в закона санкция е от 3000 до 10 000 лв. Въпреки официално връчената покана за представяне в НАП на различни документи на фирмата, до момента нейните собственици избягват срещата с приходните служители.

Приходните инспектори в офиса на НАП в Русе знаят, че  на стоковото тържище „Плодекс” често се вършат нарушения и занапред техните наблюденията и проверките ще продължат с други, неочаквани от търговците похвати.