Намалява предлагането на вредни храни в училищните лавки
Намалява предлагането на вредни храни в училищните лавки / Дарик Русе, архив

В нито един училищен бюфет в Русе не се предлага чисто прясно мляко, а кисело мляко може да се купи едва в 29% от лавките. Това сочат резултатите от изследване на РЗИ за спазването на наредбата за здравословно хранене в училище, съобщи експертът Анна Николова. То е проведено през 2011 година във всичките 22 бюфета в русенски училища. В 14 школа такива въобще няма.

Въпреки липсата мляко обаче, може да се каже, че тенденциите за последните две години са положителни. В бюфетите например вече не се предлагат снаксове и чипсове, почти никъде няма газирани напитки, а само в 25% има вафли и сухи пасти.

Сред сандвичите, които се предлагат на децата преобладават тези със шунка и телешки салам-в 79% от училищата. Има и такива със зеленчуци,както и със сирене и кашкавал-в около 50% от лавките. За жалост обаче никъде не се предлагат сандвичи с риба или с яйце, коментира Николова. В поече от половината магазинчета може да се купят айрян, плодово прясно мляко, мляко с какао, навсякъде има минерална вода, става ясно още от изследването на РЗИ.