Наградиха финалистите на Международния фестивал на поетичния театър
Наградиха финалистите на Международния фестивал на поетичния театър
Областният управител на област Русе Галин Григоров награди финалистите от второто издание на Международния фестивал на поетичния театър „Борба и обич“ по произведения на български поети.
Голямата награда беше спечелена от постановката „Земя като една човешка длан“ на Моника Мелеки от Драматично студио „Храмът на Мелпомена“ – Ларнака, Кипър.
За най-емоционален и за най-атрактивен спектакъл бяха избрани съответно „Пролет“ по стиховете на Петя Дубарова с режисьор Панайот Калудов, Детско юношески театър „БИС“ към Общински детски комплекс Шумен и съответно „Душата ми – петунии влудени“ по стихове на Иглика Пеева, като самата постановка е на Весна Димитрова-Бобевски от Драматично студио „Словото“, намиращо се във Велес, Македония.
Имаше още колективни и индивидуални награди, които бяха разпределени в четири възрастови групи.
При колективните награди в първа възрастова група призьори станаха учениците от СУ „Христо Ботев“ – Цариброд, Сърбия с постановката на Донка Николов и Лилия Соколов „По следите на Ботев“. Във втората възрастова група първото място беше извоювано от учениците в гимназията в Тараклия, Молдова, с ръководител Мария Ботева. Отличието се дава за изпълнението на „Хаджи Димитър“ по Христо Ботев. Постановката на Весела Йотова „Дълбок поклон, отец Паисий“ донесе първото място в третата възрастова група на възпитаниците на Центъра за ученическо научно творчество в Разград.
Четвъртата възрастова група беше изцяло отредена за Южна България, като двете първи места бяха спечелени от „Танцът на свободата“ по стихове на Христо Ботев, като постановката е на доц. д-р Александра Хонг от Югозападния университет „Неофит Рилски“, а също и от постановката „Словата на Апостола“ от проф. д-р Александър Илиев от Пловдивския университет.
Специалната награда отиде при Младежка сцена „Артистисимо“ от Русе за отличното представяне в „Свобода или смърт юнашка“ с ръководители Иглика Пеева и проф. д-р Александър Илиев. За най-добра женска роля бяха отличени Елисавета Георгиева и Здравка Сребрева от Югозападния университет в Благоевград, а наградата за мъжка роля беше присъдена на Исмаил Ходжев.
Индивидуалните награди в първата възрастова група бяха за Симона Тодорова, Кристиан Йосифов, Иванина Панова, Александра Михова и Орфеас Мелекис от Кипър, както и за Петра Димитров от Сърбия.
Димитър Витков и Карина Рунтова от Молдова, както и Мартин Мазнев, Марко Ингилизов и Мартина Станчева от Македония бяха отличени във втората възрастова група.
В третата възрастова група наградени бяха Цветелина Бахатурова от Румъния, Павел Русев и Незенде Илмазова от Разград, Есин Гюнай от Дулово, както и Велислава Веселинова, Нина Николова, Рени Димитрова, Константин Златев, Данаил Александров и Михаил Гавраилов от Русе.
Припомняме, че инициативата се проведе в периода от 16-ти до 18-ти май във Военния клуб в Русе и беше под егидата на вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
В събитието участие взеха повече от 150 души от страната и чужбина, като то беше съпътствано и от изложба на рисунки на деца от българските общности в чужбина и поетична вечер с представяне на поети, творящи извън България. Бяха прожектирани и три исторически филма – „Българите в Албания”, финансиран от Държавната агенция за българите в чужбина и два от филмите на проф. д-р Александър Илиев, създадени след експедициите „БЪЛГАРИ – ПРАРОДИНА”.
Участниците бяха оценявани от жури с председател известната поетеса и журналист Елица Виденова, а като почетни членове в него бяха включени Лили Спасова от Държавната агенция за българите в чужбина и председателят на Фондация „Тангра Танакра” Петко Колев.
На днешното награждаване сред официалните гости беше и председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно управление и народен представител Искрен Веселинов.