Фестивалът Българската Европа ще се проведе за 17 път в Русе
Фестивалът Българската Европа ще се проведе за 17 път в Русе / netinfo
На 9 и 10 ноември в Русе ще се проведе 17-ото издание на медийния фестивал "Българската Европа", организиран от сдружение "Европейски пространства" с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България. Основни партньори са Русенският университет и Канев Център. Десет години България в Европейския съюз.

Как се променяме, какви медийни образи създаваме на Своите и на Другите; има ли настояще и какво е бъдещето на разследващата журналистика в България; какво мотивира активните граждани днес и може ли тяхната енергия да предизвиква промени. Това са въпросите, чиито отговори ще търсят участници и гости по време на фестивалните дни.

По традиция форумът се фокусира върху европейската интеграция на страната и пълноценното членство в ЕС. Развива се в продължение на 17 години като национално медийно събитие с международно участие. Все по-трудно става на медиите да отстояват мисията си на защитници на обществото в света на фалшивите новини и разклатените ценности, казва Димитър Липовански, директор на фестивала.

Тази година журито на конкурсната програма с председател медийният експерт доц. Иво Драганов оценява стотици часове телевизионно съдържание, за да отсее най-добрите журналистически попадения и достойни предавания. Резултатите от целогодишния мониторинг на основните български телевизионни програми ще станат ясни на церемонията по връчването на наградите на 10 ноември.

Всички дискусии са отворени за изкушена публика, провеждат се в конферентните пространства на Канев център Русенски университет. Флагманската полемика В огледалото на медиите: 10 години България в ЕС сравнява промените в медийния пейзаж през изминалото десетилетие. За база служат първите уникални социологически проучвания, проведени по поръчка на сдружение "Европейски пространства", за българите и българските електронни медии непосредствено преди и след присъединяването на страната към ЕС.

Модератор на дискусията е Яна Пеловска от Центъра за развитие на медиите. Дискусията За да има участие - граждани на България, граждани на ЕС ще търси предложения за широкоспектърни и нетрадиционни събития, които да се проведат в Русе по време на българското председателство на Дунавската стратегия на ЕС догодина.

Традиционен партньор в този панел е мрежата от над 120 неправителствени организации "Форум Гражданско участие". Второто годишно издание на работилницата Концепцията I-docs - уеб базирани медийни проекти разчита на интереса на млади хора - ученици и студенти, към една почти напълно непозната за България сфера – интерактивната документалистика.

И през 2017 филмовата селекция среща публиката със заглавия, получили признание от световни форуми през годината. Безплатните прожекции на 9 и 10 ноември ще се проведат в зала "Русе", с любезното домакинство на партньорите от Националното училище по изкуствата. На 9 ноември, четвъртък, филмовата програма започва от 18:00 часа.

Селекцията на заглавията традиционно дава шанс на млади таланти: сред филмите има студентски продукции на НАТФИЗ, но и на най-награждаваните български кинотворци. "Единствената" и "Последните два дни" с режисьор Димитрис Георгиев имат русенска връзка - монтажът е на Ралица Каменова. "Софийският ладино клуб" на АГИТПРОП с режисьорски тандем Борис Мисирков - Георги Богданов е с номинация за награда Джеймисън 2015. "Капия" на Елена Тончева е отличен с Диплом на "Златна роза" 2016. "Пустиняци" на Цветан Драгнев пък е с награди от София филм фест и престижния Загребдокс 2016.

В петък, 10 ноември, филмовите прожекции ще започнат след церемонията по обявяването на наградите от конкурсната програма на "Българската Европа" 2017. Самата церемония е с начален час 18:30 в зала "Русе" на НУИ.

Откритие на фестивалната селекция е лентата "Всяка стена е врата" на българката Елица Георгиева, която живее във Франция. Филмът е продукция на френската компания Les Films du Bilboquet с две награди от фестивала Синема дю реел 2017. Използва архивни карди от емблематичното в миналото предаване на БНТ "Вариант М".

Филмът "От Кремона до Кремона" на продуцентите от АГИТПРОП е копродукция между България и Италия с режисьор Мария Аверина. Печели две награди на Българската филмова академия през 2017 - за най-добър документален филм и за най-добър звук. Според филмовите селекционери, публиката в Русе има шанс да се срещне за пръв, а може би и за единствен път, с повечето от предлаганите заглавия, които трудно намират път извън фестивалните салони за прожекции.

Всички филми са със свободен вход.

Цялата програма на "Българската Европа" може да се следи на www.bgeufest.net и във фейсбук профила на фестивала.